MÁJUS ELSŐ NAPJAIBAN INDUL AZ ESZME FESZTIVÁL A MARGITSZIGETEN

 

ESZME Fesztivált tartanak a Margitszigeten május első napjaiban. A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében, a Margitszigeten megnyíló új színházi térben, a Kristályban láthatók majd az előadások. Az Intermezzo vendége Csató Kata, az ESZME elnöke.

Az Európai Szabadúszó Művészek Egyesülete (ESZME) 2006 óta működik hivatalos formában. Tagjaink egyéni alkotók és társulatok. Céljuk, hogy a szabadúszó művészeket és a társulatokat, kiemelten a fiatal alkotókat segítsék abban, hogy a működésükhöz elengedhetetlen források a rendelkezésükre álljanak. A pályázatokban rejlő lehetőségek kiaknázásával az ESZME, mint ernyőszervezet, egyszerre működik produkciós és inkubációs házként, így a tagok a következő előadások készítésére fordíthassák energiáikat.

Az alapítók között voltak képzőművészek és bábosok, az összművészeti fókusz és a próza, báb, zene, képzőművészet, mozgás műfaji határterületein létrejövő, innovatív alkotások elősegítése továbbra is megmaradt. Az ESZME Fesztivál előadásaiban ez a sokszínűség és kísérletező kedv mutatkozik meg.

Az ESZME Fesztiválon kiemelt helyen szerepelnek a fiatal közönségnek szánt előadások. A gyerekeket a Felhővadászat, a Sárkányölő Sebestyén és a Tintaló Cirkusz interaktív családi programja várja. Camille Saint-Saëns: Az állatok farsangja című művére készített óvodásoknak és kisiskolásoknak Bartha Kata zenés bábelőadást. A középiskolás nézőkre számítanak a Babits Mihály: Jónás könyve című elbeszélő költeményéből készült Jónások előadásán.

Látható a fesztiválon A kisgömböc, az Alaine – Ideje a meghalásnak, valamint a Szentendrei Teátrummal és a Szkénével együttműködésben készült Csend-etűdök. A NARRATÍVA egy Pass Andrea-rendezéssel, A Jelentéktelennel vesz részt.

A fesztiválra időzítik a MOST 2.0 bemutatóját (alkotók: Csató Kata, Romankovics Edit), és installációval mutatkoznak be a Visegrádi Alap támogatásával megrendezett Let’s Learn About Scenography! nyári szcenikai workshop résztvevői.

Fodor Orsolya a Freeszfe Egyesülettel és az ESZME-vel hozta létre az Orlando című helyspecifikus előadást, amelyből film készült. Ezt szintén láthatják az érdeklődők.

INTERMEZZO – Bálint Edinával
Adás: 2022.04.22.

Back To Top