BETONOGRÁFIA – KÜLÖNLEGES ALKOTÁSOK BETONBÓL

 

A Reggeli tárlat vendége Göncz Dalma betonművész, akivel különleges alkotásairól beszélgetünk.

Göncz Dalma Budapesten élő és alkotó művész. Témáit olyan festett és mintázott formában szereti feldolgozni, amelyeknél látható és érzékelhető az ellentétek szimbiózisa. A differenciáltság anyagában és mondanivalójában is fellelhető.

Anyagát tekintve: a megformált rideg beton felületek, illetve a nőiesen légies festékek pigmentjének könnyed „megfolyása” együtt kerek egészet alkotnak. E két anyag összeolvadásával keletkezhet egy új, általa megelevenített világ a „betonográfia” (absztrakt festészet plasztikus képábrázolással).

Mondanivalóját tekintve: az ellentétek az anyagsajátosságon túl, a mondanivalót is befolyásolják, hiszen a betonnal szembeni negatív sztereotípia (pl.: nagyvárosi betondzsungel) ellentétben áll a háborítatlan anyatermészettel, a faunával és flórával szemben.

Célja a beton művészibb oldalról való megismertetése, az ember alkotta mesterséges „kővilág” és az érintetlen természet közti szakadék összekötése, alkotókkal, gyűjtőkkel, kiállítókkal, művészetekre nyitott személyekkel való megkedveltetése és elfogadtatása.

A beton szürke, rideg és unalmas. A háromgyerekes anya és képzőművész merész színekkel, izgalmas struktúrákkal és sajátos lelkülettel teremt kapcsolatot a természet és a modern, betonból épült világ között.

NYITÁNY – Szerémi Nórával
Adás: 2022.02.04.

Back To Top