Alma Mahler, a gyűlölt – imádott múzsa

Klasszik Anekdoták. Zeneszerzők és előadók titkai, meglepő tények, felejthetetlen történetek, pikáns érdekességek a zene világából, Békéssy Lili Veronikával, aki zenetörténész, a Klasszik Rádió zenei szerkesztője, a Zenetudományi Intézet munkatársa.
A mai
reggeli beszélgetés egy igazi Múzsáról fog szólni.

Alma Mahler(1879 – 1964) zeneszerzőnő, írónő, Gustav Mahler felesége. Alma gyermekkorától kezdve játszott zongorán és 9 éves volt, amikor komponálni kezdett. 1895-ben Josef Labor tanította zeneszerzésre, majd találkozott Alexander von Zemlinsky-vel, akinek irányításával folytatta a komponálást. Dalokat írt Heine, Rilke, Novalis és más költők verseire, hangszeres darabokkal és egy operával is próbálkozott (később a komponálást Mahler megtiltotta neki). 14 dalt még életében megjelentetett.

A művészszalonokban hódító Almát először Klimt, majd Gustav Mahler tehetsége nyűgözi le. A zeneszerzői ambíciókat dédelgető fiatal nő nagy árat fizetett a Mahlerrel kötött szerelmi házasságáért: le kellett mondania a saját zenéjéről, és csak a férje érvényesülését volt szabad elősegítenie. Az érte rajongó férfiak csodálták, ahogy saját művészi ambícióit feláldozta éppen aktuális társának karrierje érdekében, míg mások őszinte gyűlölettel viseltettek iránta: vakbuzgó és elvtelen törtetőnek tartották.

Gustav Mahler 1911-ben bekövetkezett halála után, szerelmi kapcsolata volt Oscar Kokoschka festővel. 1915-ben feleségül ment Walter Gropiu építészhez, akitől később elvált. 1929-ben házasságot kötött Franz Werfel íróval, akivel a nácizmus elől Franciaországba, majd 1940-ben az USA-ba emigrált. A két világháború közötti időszakban Alma szalonja számos művész és más értelmiségi kör népszerű találkozóhelye volt. Alma Mahler dalait rendszeresen előadják, a zongorakíséretből zenekari változatok is születtek.

Back To Top