A FÚZIÓS KONYHA TITKAI

 

Ízlés szerint, gasztronómia rovatunkban szerda reggel 9 óra után Segal Viktor, séf, gasztronómiai tanácsadó lesz a vendég, és a téma pedig hogy mit is takar az a fogalom, hogy fúziós konyha.

 

Maga a fúziós konyha kifejezés és szóhasználat viszonylag új keletű, de kialakulásáról ez nem mondható el, ugyanis több száz évre nyúlik vissza. A fúzió szó jelentése egyesülés, a fúziós konyha szókapcsolat pedig annyit tesz, hogy eltérő földrajzi területekről származó konyhai tradíciókat ötvöznek egy azon ételben.

Ez nem azt jelenti, hogy bármit össze lehet dobálni, amit találunk. Sőt, a fúziós főzéshez hatalmas szakértelem és tudás szükséges. A megfelelő érzék és konyhaművészetek-béli jártasság szintén elengedhetetlen ahhoz, hogy igazi gasztronómiai élményt tudjunk okozni.

A fúziós konyhának általában három típusát különböztetik meg:

· egy nagyobb földrajzi terület különböző konyháit, azok alapanyagait, ételeit ötvözi
· teljesen eltérő konyhák ételeit, ízeit vegyíti egymással
· egyetlen nemzet ételét ízesíti, fűszerezi más földrajzi terület hozzávalóival

Lehet, hogy nem is gondolnánk, de az Európában fogyasztott ételek számottevő része más-más kontinensről származik. Néhány egyszerű, mindennapokban előforduló példákkal élve ide soroljuk a burgonyát, paradicsomot, teát, kávét, bazsalikomot. Minek köszönhető ez a színes étel kavalkád? Inkább kiknek: a felfedezőknek, vándoroknak, hadvezéreknek.

Nem kell messzire mennünk, ha a szakácsművészet ezen kulináris műfaját szeretnénk kipróbálni. Az egyre népszerűbb főzési stílus hazánkban is elterjedt és jó néhány kiemelkedő séffel, illetve étteremmel büszkélkedhetünk. A médiában is közismert Michelin-csillagos séfjeink Sárközi Ákos és Rácz Jenő már számos alkalommal megmutatták mérhetetlen nagy szakértelmüket a fúziós konyha területén is.

 

Műsor: Nyitány
Kezdés: Szerda 7:00
Műsorvezető: Szerémi Nóra

Back To Top