World Press Photo 2019

Huszonöt ország 43 fotóriporterének 143 képe látható az idei World Press Photo kiállításon, amelyet Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban lehet megtekinteni.

A világ szinte összes fontos tavalyi eseményéről manipuláció nélkül tudósít a World Press Photo kiállítás. A nemzetközi pályázat idei díjazott felvételei nagyon erősek a történetmesélésben, kiemelten foglalkoznak a női ügyekkel és a migrációval is – mondta Révész Tamás fotóművész és fotóriporter, a kiállítás főszervezője. Hozzáfűzte: az idei World Press Photo sokkal nagyobb élmény lehet a látogatóknak a tavalyinál, hiszen bár drámai eseményekkel szembesülnek, nem annyira „durvák” a képek, mint amit az előző években megszokhattak.

Az idei World Press Photo kísérő kiállítása Borsi Flóra Imagine című tárlata. A mindössze 26 éves, itthon kevésbé ismert fotóművész mögött már az idősebb pályatársakat megszégyenítő életmű áll. Igazi szupersztár, akinek a világ számos országában nyílt kiállítása. Munkája ellentéte a World Press Photo tényszerűségének, alkotásain minden a szabad manipulációról szól.

Sophie Boshouwers, a World Press Photo Alapítvány kurátora a sajtómegnyitón hangsúlyozta: minden évben több mint 100 városban rendezik meg a World Press Photo kiállítást, ezek közül az amszterdami után a budapesti a leglátogatottabb tárlat. A tavalyi World Press Photo kiállítást 45 ezren látták a Magyar Nemzeti Múzeumban.

2019-ben nyolc kategóriában lehetet pályázni: általános hírek, környezet, természet, hosszú távú projektek, portré, hír és sport, az év képe, valamint újdonságként az év képriportja témakörökben. Idén több mint 4700 fotográfus 129 országból több mint 78 ezer fotóval pályázott. A kiállítás 143 képét három héten keresztül válogatta egy 21 tagú, riporterekből és szerkesztőkből álló nemzetközi zsűri.

Az idei World Press Photo pályázaton a természet kategóriát Máté Bence nyerte Túlélési ösztön című békás fotójával. A világhírű természetfotós a sajtótájékoztatón elmondta: sosem készít kifejezetten pályázási szándékkal fényképeket, de az erdélyi Kovászna megyében készült felvétel esetében már az első pillanattól tudta, hogy jó pályamunka lehet belőle. Máté Bence kitért arra is: fényképein a természet szépségeit igyekszik megörökíteni, általában nem a dráma érdekli. Az étkezési célból levágott lábú békák haláltusáját megörökítő kép abban az értelemben kilóg a sorból, hogy témája a pusztítás maga.

A World Press Photo kiállítás október 23-ig tekinthető meg a Magyar Nemzeti Múzeumban.

forrás: MTI 


Nyomtatás   E-mail