Rendhagyó táncházsorozat a Kobuciban

Rendhagyó táncházsorozattal ünnepli a zenei szektor újraindulását a KOBUCI Kert. A Kárpát-medencei hagyomány meghatározó tánczenéit ezúttal különleges vendégek, erdélyi adatközlő muzsikusok hozzák el az óbudai Zichy-kastély udvarába. Minden alkalommal egy-egy falu vagy vidék: Szék, Szászcsávás, Magyarpalatka, Kalotaszeg, Gyimes táncai kerülnek a mulatság középpontjába.

A járványügyi korlátozások feloldása óta teljes kapacitással működő KOBUCI mint a világzene, a minőségi underground és a ritka blues műfajainak óbudai otthona, stílusosan a kezdetekhez való visszatéréssel ünnepli meg, hogy újra zenével és élettel lehet tele a Kert. Mint az közismert, a KOBUCI történetének egyik alapító ereje az autentikus népzene. A főváros legrégebb óta működő szabadtéri táncházában a műfaj talán legkiválóbb művészei muzsikálnak, akik a KOBUCI hitvallása szerint arra tanítanak mindannyiunkat, hogy a különböző stílusok nem pusztán egymás mellett, hanem egymástól elválaszthatatlanul, egymást inspirálva léteznek. Ez az a szellemiség, ami máig alakítja és formálja a Kert műsorkínálatát. A 2021-es évadban a KOBUCI számára a kezdetekhez való hűség azt jelenti, hogy a táncházakkal valóban a legautentikusabb forrásokig nyúlnak vissza: a házigazda itthoni zenekarok a régi erdélyi zenészdinasztiák ma is tevékeny tagjait hívják meg Budapestre, így az élő hagyomány megtestesítőivel találkozhat a közönség.

Július 8-án a Küküllő menti táncházban a Szászcsávási Bandáé lesz a főszerep. A több muzsikus nemzedékre visszatekintő Csányi és Mezei család tagjai közül már a második generációt is megismerheti a nagyérdemű. A moldvai táncház házigazdája a Rézeleje zenekar.

Július 22-én a Mezőségi Táncház a Mócsi zenekar közreműködésével vonzza a táncosokat. A házigazda Erdőfű zenekar tagjai évek óta rendszeresen látogatják a belső-mezőségi Mócs kiváló zenészeit, és most KOBUCIban viszonozhatják vendégszeretetüket. Az este vendégei: Ţuli Carol (Culi Károly) hegedű és Covaci Babuţ (Kovács Babuc) brácsa. A moldvai blokkot a Fanfara Complexa muzsikálja.

Augusztus 5-én egy második Mezőségi Táncházzal folytatódik a sorozat. Magyarpalatka leghíresebb prímása, Martin Florin Kodoba egy semmihez sem hasonlítható zenei hagyományt idéz meg, ami a táncházmozgalomban olyannyira kedvelt mezőségi táncok legautentikusabb kísérőzenéjének számít. A moldvai táncház házigazdája a Csürrentő együttes.

Augusztus 19-én a Kalotaszegi Táncház mint a sorozat ékköve zárja a nyári táncházszezont. A régi kalotaszegi zenészdinasztiákat egyre kevesebb muzsikus képviseli, a Fodor Sándor „Netit”, Varga István „Kiscsipást”, Idősebb és Ifjabb Toni Rudolfot, valamint Berki Béla. Árust” felvonultató banda az utolsó adatközlőket gyűjti egy zenekarba. A moldvai táncház a Berka együttesé.

A nyári táncházak a KOBUCIban hagyományosan kéthetente csütörtökön hajnalig tartanak olyan vendégművészek részvételével, akik személyes arcmásukat is rajtahagyják azon a közös zenei világon, amelyhez minden muzsikálás alkalmával hűségesek. Vegyetek részt a KOBCUI rendhagyó sorozatában, amelynek hangulatát leírni úgysem lehet, inkább megtapasztalni érdemes.

 

Back To Top