ZENETÖRTÉNETI KALANDOZÁSOK A PAPAGENO KLASSZIKBAN

A Papageno és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának október 15-i adásában interjút hallhattak Bán Istvánnal, Hlavacsek Tihamérral, Puskás Pannival és Simon Izabellával.

XII. Budavári Bach Fesztivál

A XII. Budavári Bach Fesztivált október 12. és november 5. között rendezik a Budavári Evangélikus Templomban. A „Bach + 1″ tematikára épülő zenei eseménysorozat középpontjában az orgona áll. Improvizáció, Mendelssohn, Böhm, francia barokk, de Grigny, Hamburg, Telemann – az idei Budavári Bach Fesztivál minden koncertje a német zeneszerző-óriás művészetének egy kapcsolódási pontjára fókuszál.
Számos magyar muzsikust is meghallgathat a közönség, a fesztivál talán legbensőségesebb koncertje pedig feltehetően az a bachi orgonamise lesz Bán István, a templom orgonistájának előadásában, amelyen a megfelelő liturgiai helyeken felcsendülő korálelőjátékokat a témaként szolgáló gyönyörű Bach-korálok követik a Bach Akadémia Budapest énekeseinek előadásában. Vendégünk Bán István orgonaművész, a Budavári Bach Fesztivál művészeti vezetője.

Goldmark szócikk

Hlavacsek Tihamér zongorista Londonban, a Royal College of Musicban írja doktori munkáját Goldmark Károly zongoraműveiből. 2005 és 2012 között a szerző összes zongoraművét rögzítette – az albumok több nemzetközi szaklap elismerését és a Gramofon lemezdíját is elnyerték. Számos nemzetközi konferencián adott elő az elmúlt években, igyekezve felhívni a figyelmet Goldmark életművének egy-egy szeletére. Most a világ legnagyobb zenei lexikonja, a Grove Music felkérésére társszerzője lett az Oxford Music Online mostanában revideált Goldmark Károly szócikkének. A cikk szövegét David Brodbeck írta, Tihamért pedig a teljes műjegyzék összeállításával bíztak meg, amit Mikusi Balázzsal együtt készítettek el.

The French Album

The French Album címmel szeptember 23-án jelenik meg Simon Izabella és Várjon Dénes új lemeze a Hungaroton gondozásában. Ravel, Fauré és Debussy műveivel céljuk megmutatni a hallgatóknak, hogy a felvételen szereplő három kortárs francia zeneszerző mennyire sajátos, önálló zenei világot birtokolt és alkotott meg.

Színikritikusok díja

A Színházi Kritikusok Céhe idén 43. alkalommal adja át a Színikritikusok díját, amellyel a 2021/2022-es évad kiemelkedő színházi teljesítményeit ismeri el. Májusban hozták nyilvánosságra, hogy az életműdíjat Cserhalmi György színművész kapja, emellett 14 kategóriában hagyományosan három-három nominált várja az október 18-i díjátadót, amelynek helyszíne az Örkény Színház. Beszélgetőtársam Puskás Panni, a Színházi Kritikusok Céhe társelnöke.

Adás: 2022.10.15. 10.00 óra

Műsorvezető: Szerémi Nóra

Back To Top