Rezidensprogram az Arvo Pärt Központban

Rezidensprogramot indít az észtországi Laulasmaában található Arvo Pärt Központ. Az ösztöndíjra nemcsak a zenei területekről érkező, új ötletek után kutató alkotók pályázhatnak, hanem várják egyéb művészeti ágak képviselőit is.

A zeneszerzők és zenészek mellett írók, vizuális művészek, építészek, filmesek és koreográfusok jelentkezését is várják a központ közleménye szerint. A rezidens művészek négy hetet tölthetnek az intézményben. „A központnak van egy különösen tágas alkotószobája, egy békés hely, ahol az ember elmerülhet az alkotásban, bármelyik szakaszában is jár éppen a munkának. Anélkül, hogy feltétlenül elvárnánk egy befejezett projektet” – osztotta meg Riin Eensalu, az intézmény programigazgatója. Emellett a sikeres pályázók használhatják a könyvtárat, az osztálytermeket, illetve kérésre akár az elérhető hangszereket is.

A munkáknak nem kell kapcsolódniuk Arvo Pärt munkásságához: „A központ és a rezidens művész nem lesznek közvetlen kreatívpartnerek, kivéve azon zenetudósokat, akik a zeneszerző munkáinak tanulmányozása miatt érkeznek.”

Az Arvo Pärt Központ emellett minden évben meghirdet két ösztöndíjat azok számára, akik nagyobb projekteken dolgoznak. Ebben az esetben az ösztöndíj fedezi a programhoz kapcsolódó valamennyi költséget, az utazást, az intézmény berendezéseinek használatát, illetve szállás biztosítását a közelben. Az ösztöndíj pályázatokat május 31-ig, illetve szeptember 30-ig várják.

A nevét viselő központ a 85 éves észt zeneszerző életművének bemutatására, megőrzésére és kutathatóságára, valamint az oktatásra létesült. 2018 októberében nyílt meg távol a város zajától, a Balti-tenger mellett elterülő erdősávban.

 

forrás: Arvo Part Központ

Back To Top