Farkas Róbert a MÁV Szimfonikusok vezető karmestere

Új évad, új vezető a MÁV Szimfonikus Zenekar élén. A MÁV Szimfonikus Zenekar munkáját olyan híres és elismert művészek segítik hosszú évek óta, mint Kobajasi Kenicsiró – tiszteletbeli vendégkarmester, Csaba Péter és Takács-Nagy Gábor – állandó vendégkarmesterek, valamint Kesselyák Gergely – karmester. 

Az új évadtól vezető karmesteri minőségben csatlakozik e rangos névsorhoz a Németországban élő tapasztalt és kitűnő karmester, Farkas Róbert. Farkas Róbert 1982-ben született Ózdon. 14 éves korában felvették a miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolába zongora-szolfézs-zeneelmélet szakra. Tanulmányait Budapesten, a Bartók Konzervatóriumban, majd 2000-től a Liszt Ferenc Zeneakadémián folytatta, karvezetés szakon. E mellett a karmesterképző szakot is elvégezte Gál Tamás és Ligeti András tanítványaként. 2006-ban Erasmus ösztöndíjjal a berlini Művészeti Akadémián tanult Lutz Köhler professzornál.

2012-ben diplomázott. Közben részt vett több mesterkurzuson, többek között Eötvös Péter, Bernard Haitink és Jorma Panula vezetésével. 2011-ben Horvátországban, a Lovro von Matačič Nemzetközi Karmesterversenyen 3. díjat, a Zenekar Különdíját és a Horvát Zeneszerzők Társasága különdíját nyerte. Tanulmányainak befejezése után a művészeti vezető asszisztense lett a Berlini Állami Operaházban, ahol Sosztakovics, Hindemith és John Cage operáinak színrevitelében működött közre, Wolfgang Rihm Dionysos című operájának pedig második karmestere volt. Rövid idővel később szerződtette a Heidelbergi Színház opera-társulata.

Olyan klasszikus operák, mint a Cosí fan tutte, a Szöktetés a szerájból, vagy a Traviata mellett sok kortárs szerző operájának bemutatóját vezényelte. 2013-ban kezdődött együttműködése Fischer Ivánnal az általa vezetett Berlini Konzerthaus Zenekarban, 2015 óta Fischer Iván asszisztense mind a berlini, mind a Budapesti Fesztiválzenekar élén.

Magyarországon is rendszeresen vezényel: a Nemzeti Filharmonikusok, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, a Danubia, a Savaria, a Pannon Filhamonikusok és a Budapesti Fesztiválzenekar koncertjein, külföldön pedig a Berlini Konzerthausorchester, a Berlini Szimfonikusok, a Lipcsei Kamarazenekar, a Heidelbergi Filharmonikusok, a Collegium Musicum Pommersfelden, a Horvát Rádió-Televízió Szimfonikus Zenekara és az Ausztrál Ifjúsági Zenekar karmesteri dobogóján. 2021-től a MÁV Szimfonikus Zenekar vezető karmestere. Farkas Róberttől azt is kérdeztük a Papagenoban, milyen tervei vannak a következő időszakra a zenekarral?

Back To Top