Olvassunk Mészölyt!

Mészöly Miklós születésének centenáriumát a Libri Könyvesboltok és a Jelenkor Kiadó 10 ezer ajándék könyvvel ünnepli. Az évfordulóra Nem felelt meg neki címmel állítottak össze egy novelláskötetet az író elbeszéléseiből, amely diákigazolvány ellenében a könyvesboltokban vehető át.

Az Olvassunk Mészölyt! akció a 20. század egyik legfontosabb magyar prózaírójára szeretné felhívni a figyelmet. A kezdeményezés célja, hogy Mészöly Miklós művei minél több fiatal olvasóhoz eljussanak, és körükben is mind ismertebbé váljon a szerző. Ennek érdekében a szervezők egy, kifejezetten erre az évfordulóra összeállított, kereskedelmi forgalomba nem kerülő, öt novellát tartalmazó válogatást osztanak szét 10 ezer példányban a középiskolások és a felsőoktatásban részt vevő hallgatók között.

A 20. századi magyar prózairodalomról lehetetlen Mészöly Miklós nevének említése nélkül beszélni – regényei és elbeszélései a II. világháború és az ezredforduló közötti időszak irodalomtörténetének mérföldköveit jelentik. Önmagát nem írónak, hanem detektívnek látta: az áradó érzelmekről és a legdrámaibb pillanatokról is azon a tényszerű, szikár, sallangmentes prózanyelven tudósított, amelyről egy szobrász precizitásával és egy élet munkájával csiszolt le minden felesleget.

Molnár Miklósként született Szekszárdon, majd a Pázmány Péter Tudományegyetemen szerzett jogi diplomát. 1944 őszén behívták frontszolgálatra, és Észak-Poroszországba vitték, ahonnan kalandos úton szökött vissza Magyarországra. Hazatérése után közellátási felügyelőként alkalmazták, majd lapszerkesztő, később szabadfoglalkozású író lett. 1949-ben házasodott össze Polcz Alaine-nel, akivel hullámvölgyekkel teli kapcsolatuk ellenére több mint ötven át voltak társak.

Életművét végigkíséri az elbeszélői technika tökéletesítésének vágya, aminek nagyszerű példái a születésének 100. évfordulójára összeállított, Nem felelt meg neki címet viselő novelláskönyvben szereplő történetek is. A köteteket a fiatalok a készlet erejéig, érvényes diákigazolványuk bemutatása után vehetik át az ország 54 Libri könyvesboltjában.

forrás: www.libri.hu 

Back To Top