Az Intermezzo vendége Juhász Anna irodalmár

mészöly10002

Az Intermezzoban Bálint Edina vendége Juhász Anna irodalmár, a fókuszbanaz APOSZTRÓF – MÉSZÖLY 100 „Világosan a homályt”esemény.

A Várkert Stream-en keresztül, a Mészöly-centenáriummal indítja irodalmi szezonját a Várkert Irodalom Aposztróf sorozata. Csütörtök este Mészöly Miklós élete, munkássága, és Polcz Alainnel kötött 53 évnyi házassága is megelevenedik irodalmi művek, levelek tükrében, valamint filmvetítés is lesz. Közreműködnek: Rujder Vivien és Adorjáni Bálint színművészek, Kukorelly Endre író és Surányi András filmrendező. Az est szerkesztője és háziasszonya Juhász Anna irodalmár lesz.

Éppen ma 100 éve, hogy megszületett Mészöly Miklós Kossuth-díjas író, a huszadik század második felének legjelentősebb prózaírója, a tömörítés, a határozott szituációrajzú fegyelmezett szerkesztés művésze. Hatalmas életművének (ideértve szépprózai, drámai, lírai alkotásokat ugyanúgy, mint bölcseleti, vagy irodalmi értekező prózáját) meghatározó jelentősége van mindazon irányzatok és iskolák létrejöttében, amelyek a II. világháború befejezésétől a második ezredfordulóig tartó korszak magyar szellemi életét meghatározták és jellemezték. Írásait erőteljes atmoszférateremtés, parabolisztikus jelentéssűrítés jellemzi, művei alkotójuk filmes látásmódjáról tanúskodnak.

„Világosan a homályt. Szándéktalanabbul, mint lehet. Keskenyebben, mint a pillanat. Kívülről nézd, hogyan tépik szét – széttépve magad.” (Mészöly Miklós: Ars poetica)

forrás: Várkert Irodalom

Back To Top