IDÉN IS LESZ MESTERSÉGEK ÜNNEPE

Augusztus 19. és 21. között idén 36. alkalommal rendezik meg az ország legnagyobb népművészeti fesztiválját, a Mesterségek Ünnepét. A Budai Vár polgárvárosi részén közel ezer hazai és külföldi kézműves közreműködésével rendezik meg a kárpát-medencei kézművesség legnagyobb ünnepét. A rendezvény idei díszvendége Dél-Korea, a fesztivál kiemelt témája a faművességhez kapcsolódó mesterségek lesznek.

A fesztiválon nem csak megcsodálni és megvásárolni lehet a népi kézműves portékákat, de a közel száz látványműhelyben ismerkedhetnek a látogatók az ősi szakmák rejtelmeivel, bepillantást nyerhetnek a Kárpát-medence kézműves közösségeink munkájába. Az ország legnagyobb családi fesztiválján a legkisebbeket gyerekprogrammal, népi gyerekjátszókkal, a régi idők népi játékaival, a felnőtteket divatbemutatóval, táncházzal és Folk-kocsmával várják a Budai Vár polgárvárosi részén, a Tóth Árpád sétányon, a Táncsics Mihály és Tárnok utcában és a Szentháromság téren keresztül a Dísz térig.

A fesztivál kiemelt témája a faművességhez kapcsolódó mesterségek lesznek. Lesz többek között kopjafa-faragás, teknő, fakanál, szék, furulya és kéregedény készítés, kapuoszlop faragás és zalai pásztorlegyező faragás is. Bemutatják a különböző fafaragó díszítő technikákat, az ékrovásos technikát, spanyolozást, a domború faragást, és a karcolozást.

A fesztiválon hazánk legkiválóbb népzenészei, világzenészei és néptáncegyüttesei lépnek fel. A Szentháromság téri nagyszínpadon többek között Navratil Andrea és zenekara, Szokolai Dongó Balázs, valamint a MazsiMó – GipsyMó ad koncertet, A falu című műsorát mutatja be a Fitos Dezső Társulat. A Hagyományok Háza Dísz téri Fabatka Porta népi játszótéren bábszínházzal, mesemondókkal, gyerekkoncertekkel és tánctanítással és kézműves-foglalkozásokkal várják a legkisebbeket. A Tóth Árpád sétányon a Folk-kocsmában táncházzal, előadásokkal, mesemondókkal várják a közönséget, egész nap kikiáltók, gólyalábasok, mutatványosok teremtenek utánozhatatlan vásári hangulatot. Augusztus 20-án kenyéráldással és a mesterek felvonulásával köszöntik Szent István napját és az új kenyér ünnepét.

Vendégünk: Igyártó Gabriella, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége ügyvezetője, a mesterségek Ünnepe fesztiváligazgatója

INTERMEZZO – Bálint Edinával
Adás: 2022.07.20.

Back To Top