ÉVSZÁZADOS MÚLT, INTENZÍV JELEN – HOLLAND KULTÚRA MAGYARORSZÁGON

A következő három évben Budapest – Hollandia kiemelt kulturális partnereként – a korábbiaknál is több holland kulturális esemény befogadója lesz. A színes palettán sorban érkeznek majd az programok a klasszikus képzőművészettől a kortárs irodalomig, a kerékpáros kultúrától a világszínvonalú popzenéig vagy a jazzig..

A nemzetközi gyermekvonat akciótól, a még mindig tartó Bosch kiállításon át az Irodalom éjszakája, vagy a Holland Nemzeti Balett Junior Társulatának bemutatójáig számos holland kötődésű kulturális esemény mutatkozott be a közelmúltban Budapesten, a holland-magyar kulturális együttműködés keretében.

Az elkövetkező években pedig a Holland Nagyskövetség szándéka szerint még több ilyen programra számíthatunk. A sorozat egyik legfontosabb állomása a még egy hónapig látható Bosch kiállítás, amely a legnagyobb Bosch kiállítás, ami valaha volt Közép-Európában, kihagyhatatlan élmény”!

Érdekesség, hogy a magyar fesztiválokkal kooperálva olyan kortárs művészekről is kiderül, hogy hollandok, akikről ez nem volt egyértelmű, ilyen például a jelenleg a világ DJ-ranglista második helyezettje, Martin Garrix vagy a szintén a világ élbolyához tartozó Tiësto.

Az elektronikus tánczene kimagasló előadói a Balaton Sound-on is megfordultak. Augusztus elején jelentkezik a Great Yonder, egy mesebeli helyszínen, Bedepusztán zajló rendezvény, ahol a művészek szabadon alkothatnak és ahol a vendégek élvezhetik a természetet és inspiráló előadók felolvasásait.

Azt követően jön majd a Building Bridge Festival, megnézhetjük Hans van der Meer fotográfus kiállítását, lesz holland jazz hétvége és holland írók is bemutatkoznak majd Európai Elsőkönyvesek Fesztiválján a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál keretében.

 

Vendégünk: Zech Gábor, a Holland Királyság Nagykövetségének kulturális és kommunikációs tanácsadója

INTERMEZZO – Bálint Edinával
Adás: 2022.07.15.

Back To Top