Az Amerikai grófné – Szápáryak és Széchenyiek emlékei

maerikiagfór

Az amerikai grófné. Szápáryak és Széchényiek emlékei/The American Countess. Memories of the Szápáry and Széchényi Families címmel megjelent Orgona Angelika, a Magyar Nemzeti Múzeum történésze, szakmuzeológósa, a „Lendület” Családtörténeti Kutatócsoport tagjalegújabb kötete.

„Emlékek… Luxusvillák és kastélyok. Dollárkirálynők és arisztokraták. Álomesküvő Amerikában és háború Európában. Briliánsok és fekete himlő. Riviéra és Trianon. Sztárok a filmvásznon és rabok a lágerben. Elásott kincsek és titkos üzenetek. Olimpiák és titkosszolgálatok.

Emlékek…Szépapák festővásznon. Szépanyák megsárgult albumokban. Királyi oklevelek. Testvéri üzenetek. Politikusok iratai. Sportolók aktái. Családi kincsek. Nemzeti kincsek.

A kötet elsőként mutatja be a 2017-ben a Magyar Nemzeti Múzeumba került Szápáry-Széchényi családi emlékanyagot. A kiemelkedő történeti-művészettörténeti értékű, 18-20. századi, többek között festményeket, fényképalbumokat és egy unikális dokumentumgyűjteményt is magába foglaló családi hagyaték a New York melletti Pound Ridge-ből, a család egykori otthonából került Budapestre.” 

Orgona Angelikával, a Papageno Klasszikban beszélgettünk:

 

Back To Top