38. Mesterségek Ünnepe, Magyarország Tortája a Mákvirág a hétfői Intermezzoban

Fókuszban a török hagyományok a 38. Mesterségek Ünnepén


Augusztus 17. és 20. között tartják az ország legnagyobb népművészeti fesztiválját a Mesterségek Ünnepét a Budai Várban, ahol csaknem ezer magyar és külföldi kézműves portékáit tekinthetik és vásárolhatják meg az érdeklődők és a közel száz látványműhelyben ki is próbálhatják az egyes mesterségeket. Négy napon keresztül gyerekprogramokkal, kézművesfoglalkozásokkal, koncertekkel, divatbemutatóval, táncházzal és táncelőadásokkal várják a látogatókat. A Magyar-Török Kulturális Évad alkalmából a rendezvény díszvendége Törökország, kiemelt témája a „Török hatások a magyar népművészetben” lesz. Idén 38. alkalommal rendezi meg a Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ) hazánk legnagyobb és legrangosabb népművészeti fesztiválját, a Mesterségek Ünnepét. A Budai Vár polgárvárosi részének hangulatos utcáiban és terein a Táncsics Mihály utcától Szentháromság téren, a Tárnok utcán és a Tóth Árpád sétányon keresztül a Dísz térig közel ezer népművész és népi iparművész portékáit csodálhatja meg a közönség. A vendég Igyártó Gabriella a Népművészeti Egyesületek Szövetségének ügyvezetője, a Mesterségek Ünnepe fesztiváligazgatója.


A Mákvirág lett az idei győztes!


A Magyarország Tortája címet idén a váci Édes Vonal Cukrászdából Kovács Alfréd kreációja, a MÁKVIRÁG fantázianevű torta viselheti. A győztesben, aki a világ „legmákosabb” emberének érzi magát, a torta a mákos tészta emlékét, a kertben leszakított fekete ribizlit és a friss süteménnyel kínáló nagymamáját idézi meg. Mesebeli torta, melyben gyermekkorának meghatározó ízei „fogócskáznak”. A fehér csokoládé krém lágy textúrája mellett ott szalad a fanyar fekete ribizli ízvilága, a mandulalisztes mákos piskóták és a fekete szezámmag grillázs ropogós élménye. A torta meghatározó alapanyagai – a mák, mákolaj, fekete ribizli és fekete szezám – külön-külön is csodálatos alapanyagok, nem csak az évszázadok óta ismert gyógyhatásuk tekintetében, de ízvilágukban is. Ebben a tortában harmonikus összhangba kerül a krémes-lágy textúra a ropogós réteggel, míg az édes és a fanyar ízek is tökéletesen kiegyensúlyozzák egymást. Az Impresszió rovat vendége Kovács Alfréd, a váci Édes Vonal Cukrászda cukrásza, a MOT győztese.

Back To Top