HOGYAN KEZELJÜK AZ ISKOLAKEZDÉSSEL JÁRÓ FESZÜLTSÉGET?

A Duett vendége Szigeti Réka egészségfejlesztő szakpszichológus, a Sulinyugi program szakmai vezetője. Fókuszban az iskolakezdés. Milyen jelei vannak, ha gyermekünk fokozott feszültséget él meg? Mit tehet a szülő?

A gyerekek ugyanúgy stresszelhetnek, mint a felnőttek. Fontos felismerni a tüneteit és tudni, hogy mit lehet tenni ellene. Minden munkahelyen jelen van a stressz, a konfliktus, ami előre is viheti a munkát, de káros is lehet. A jó stressz (eustressz) szükséges a hatékony munkavégzéshez. A krónikus stressz, a kezeletlen konfliktusok ugyanakkor növelik a kiégés veszélyét és rontják a munka hatékonyságát.

Ezt a fajta stresszt egyre gyakrabban élik át a mai iskolás gyermekek, pedagógusok és szülők is. Egyre magasabbak az elvárások, egyre több a követelmény, aminek nehéz megfelelni. A napi 7-8-9 tanóra és a számos különóra, az otthoni házi feladatok, a tanításon túli teendők azt eredményezik, hogy az alapvetően teljesen egészséges gyermek és tanár (és közvetetten akár a szülő is) növekvő szorongást él át.

Back To Top