Világ állatai lampion fesztivál a Fővárosi Állat- és Növénykertben
A Világ Állatai Kínai Lampion Fesztivál egy olyan különleges esemény a Fővárosi Állat- és Növénykertben, amely tisztelettel fordul a több ezer éves kínai hagyományok felé. A 2026. február 22-ig látogatható program egyúttal erősíti a magyar-kínai kulturális párbeszédet és bemutatja, hogy az állatvilág és a művészet hogyan képes hidat képezni a nemzeti hagyományok között. A fényfesztiválon bemutatott lámpadíszeket a kínai Zigong városából érkező mesterek készítették hagyományos technikákkal. A zigongi lampionkészítés Kína szellemi kulturális örökségének része, története egészen a Tang és Song dinasztiák koráig nyúlik vissza.
A Reggeli Expressz rovat vendége Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője.
Bolgár György: Apá!nk könyve
Bolgár György „Apá!nk könyve” című könyve 2025 novemberében jelent meg a Trend Kiadó gondozásában.
Az Apá!nk könyvében Bolgár György egyszerre szép- és tényirodalmi eszközökkel mutatja be a magyar társadalom gondolkodását, érzéseit, történeteit és legendáit arról, hogy „Atya” nélkül nekünk nem megy. Úgy látszik, nem bízunk eléggé önmagunkban, ezért szükségünk van a bennünket irányító erős ember(ek)re, aki(k)re rábízhatjuk magunkat. Néha sikerül, néha nem; a történelem a megmondhatója. De még a tragédiáinkból sem tanulunk, és újra meg újra apát keresünk magunknak. Az Apá!nk könyve önironikus reménykedés abban, hogy egyszer talán mégis felnövünk.
A Könyvjelző rovat vendége Bolgár György író.
Miért lett a gomba a jövő szuper-snackje?
Egyre tudatosabban választunk, ha nassolásról van szó – nemcsak az íz, hanem az egészség és a fenntarthatóság is számít. A legújabb trend szerint a gomba lehet a jövő egyik legizgalmasabb snack-alapanyaga: tápanyagdús, sokoldalú, és még a környezetet is kíméli. A piackutatások azt mutatják, hogy manapság az európai fogyasztók napi háromszor nyúlnak valamilyen snackhez – és egyre többen szeretnének saját, egészséges nassolnivalót készíteni otthon.
A népszerű gasztroblogger Havas Dóra is a gombás snackek híve: receptjei – például a fűszeres gombachips vagy a gombás lepény – megmutatják, mennyire kreatívan felhasználható ez az alapanyag. Egy kis lime, cayenne chili és nádcukor segítségével a csiperkéből vagy shitake gombából izgalmas, ropogós nassolnivaló varázsolható, ami garantáltan felveszi a versenyt bármelyik bolti snackkel.
Az Ízlés szerint rovat vendége Mutsy Árpád, MaGoTe (Magyar Gombatermesztők Egyesülete) elnöke.
