KECSKÉS D. BALÁZS SZERZŐI KONCERTJE, LOS ANGELESI BESZÁMOLÓ ÉS FEDEZZÜK FEL SPANYOLORSZÁG LEGJOBB BORAIT A HÉTFŐI NYITÁNYBAN

KECSKÉS D. BALÁZS SZERZŐI KONCERTJE

Lehet a modern zene dallamos, izgalmas, újszerű és hallgatható egyszerre? Igen! Kecskés D. Balázs 2022-ben végzett művészeti ösztöndíjas művei a hallgatóság képzeletét egy olyan zenei térbe hívják, ahol megtapasztalhatják különböző világok összeütközését március 29-én a Vigadóban. Komm című oratóriumában filozófiai és szakrális szövegek kerülnek egymás mellé, miközben egy kultúra szétesésének a képe is felsejlik. Bagatellek című zongoradarabja Beethovennel, a zongoraverseny pedig Mozarttal folytat párbeszédet. Mi pedig a Kecskés D. Balázzsal Junior Prima-díjas, Artisjus-díjas és kétszeres Istvánffy Benedek-díjas magyar zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanársegédjével beszélgettünk szerzői koncertjéről a Reggeli Expresszben.

LOS ANGELESI BESZÁMOLÓ

Békéssy Lili zenetörténész, a Klasszik Rádió zenei szerkesztője Los Angelesben volt március 16-19. között a University of California, Irvine-on. A nemzetközi konferencián, 4 napon keresztül 2 párhuzamos panel futott, közel 120 előadóval Dél-Afrikától Chilén keresztül, Európán át az Egyesült Királyságig és az Egyesült Államokig. Majd ellátogatott egy kortárs zenei koncertre. A los angeles-i filharmonikusok 75. évfordulójának alkalmából John és Samantha Williams kreatív vezetők a John Adams által vezényelt Green Umbrella koncertre. Az Anthony Cheung LA Phil világpremierje volt hallható a koncert a Walt Disney Concert Hallban március 14-én. Erről beszélgettünk Klasszik Anekdoták rovatunkban.

FEDEZZÜK FEL SPANYOLORSZÁG LEGJOBB BORAIT

A spanyol konyha alapja az egyszerű, helyi alapanyagok és az autentikus ízek. A tapas, vagyis az ínycsiklandó apró falatkák, az ételek megosztásának kultúráját testesítik meg. A paella, a gazdag és ízletes tenger gyümölcseivel és csirkével készült rizses étel az egyik legismertebb spanyol specialitás. A spanyol gasztronómiai élmény azonban nem csak az ételekről szól. Spanyolország az egyik legnagyobb bortermelő ország a világon, boraik kiváló minőségéről híresek. Az ország híres Cava, Sherry és Rioja borairól, amelyeket a helyi ételekkel párosítva egy igazán különleges ízélményt kínálnak március 30-án. Az eseményről annak szervező partnerével Dávid Dániellel a Cult in the Glass alapítójával beszélgettünk Ízlés szerint rovatunkban.

NYITÁNY – Szerémi Nórával

Adás: 2023.03.27.

Back To Top