MÉG LEHET SZAVAZNI A LEGJOBB SCI-FI ALKOTÁSOKRA

 

A magyar sci-fi egyik atyjáról, Zsoldos Péterről elnevezett, 25 éve alapított elismerés közönségdíjára március 31-ig várják az olvasók szavazatait. A díj 2020-as megújulása óta a magyar fantasztikum legjobb regényei és novellái mellett a legszínvonalasabb fordításokra is fel kívánja hívni az olvasók figyelmét. A hazai fantasztikummal foglalkozó szakmai közösség jelölései alapján összeállt három shortlistből egy héttagú zsűri – Benczik Vera irodalmár, H. Nagy Péter irodalomtörténész, Keserű József irodalomtudós, Makai Péter Kristóf irodalomtudós, Szép Eszter képregénykutató és újságíró, Szilárdi Réka irodalmár és Takács Bogi író – választja ki a legjobbnak ítélt műveket és fordítást.

 

A teljes beszélgetés itt meghallgatható:

A Zsoldos-díjat névadójának születésnapján, április 20-án adják át, és idén is lesz közönségdíj: a regény kategória shortlistjére került alkotásokra az olvasóközönség szavazatait is várják a díj honlapján március 31-ig. A közönségszavazásban részt vevők között egy teljes Zsoldos Péter-életműsorozatot sorsolnak ki, a zsűri által díjazott művek pedig a Zsoldos-díj együttműködő partnere, a Libri támogatását nyerhetik el.

A díjat az író halálának évében, 1997-ben alapította az Avana Egyesület és a Zsoldos család Salgótarján városának támogatásával, amely a HungaroConnak és az azon megtartott díjátadónak is otthont adott 2015-ig. A Zsoldos család 2020-ban átvette a díj gondozását az egyesülettől, és egy szakmai testületre támaszkodva új alapokra helyezte.

A megújult díjat minden év április 20-án, az író születésnapján adják át az előző évek legkiemelkedőbb alkotóinak regény és novella, valamint műfordítás kategóriában. A science fiction mellett a fantasy és a fantasztikum más területén megjelenő művek is nevezhetők. Takács Gáborral, a díjat odaítélő szakmai testület tagjával beszélgettünk a magyar sci-fi atyjáról.

PAPAGENO – Háver-Varga Mariannal
Adás: 2022.03.05.

Back To Top