ZONGORAPARÁDÉ KÉT NAPON KERESZTÜL A FESTETICS PALOTÁBAN

 

A nagysikerű „MVM Koncertek – A Zongora” sorozat kétnapos minimaratonján vehetünk részt a hétvégén. Ez idő alatt összesen 6 koncertet tartanak a budapesti Festetics Palotában kiváló magyar zongoraművészek közreműködésével. Az Intermezzo mai vendégei, Marczi Mariann és Ifj. Balázs Elemér zongoraművészek szintén a fellépők között lesznek.

Már a helyszín is igen impozáns, hiszen a Pollack Mihály téren álló palota egyedülálló szépségű rendezvényhelyszínként működik.

Marczi Mariann vasárnap 16.00 órakor adja a fesztivál egyetlen zenekari zongoraestjét az Abraham Consorttal együtt. A művésznő számos hazai és európai verseny díjnyertese. Magyarország koncerttermeiben és Európa csaknem összes országában vendégszerepelt már. 2004 óta a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora tanszékén tanít egyetemi adjunktusként. Repertoárja a korai barokk művektől a kortárs szerzők műveiig terjed. Szereti Bachot és a barokk zenét, időnként orgonán is játszik, és előfordul, hogy kántorként segít templomokban. Leginkább Mozart és Schubert műveiben érzi jól magát. Nem véletlen, hogy második lemezét is hasonló tematikában készítette: Schubert és Schumann darabjait rögzítette. Az Intermezzoban ezekből is hallunk ízelítőt. A hétvégén Bach: f-moll zongoraversenyét, Mozart: B –dúr zongoraszonátáját és Mozart: Esz-dúr „Jeunehomme” zongoraversenyét is eljátssza.

Ifj. Balázs Elemér szombaton délután 16.00 órakor ad szólókoncertet. A mindösszesen 21 éves művész édesapja a jól ismert dobos és zeneszerző, a magyar dzsesszélet meghatározó szereplője. Fiatal kora ellenére már rengeteg szép eredményt tudhat magáénak: vonósokra írt darabjait a Budafoki Dohnányi Zenekar játszotta fel olyan sikerrel, hogy az Örök Szerelem című lemez Fonogram díjat kapott, írt színházzenét Weöres Sándor Octopus című darabjához, dolgozott együtt a Liszt Ferenc kamarazenekarral és az itthoni nagy koncerttermekben is adott már szólóesteket. A Junior Prima díjat 2019-ben kapta meg. Most Liszt: h-moll szonátája, Vecsey–Cziffra: Valse triste, valamint Wagner–Liszt: Izolda szerelmi halála című darabjai szólalnak meg a keze alatt.

Tavaly egy igazán bátor lemezzel debütált a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója: Chopin 24 prelüdjét játszotta fel szokatlan szerkesztésben: minden prelüd után a művész saját átirata következik, a reflexió. Így válnak Chopin ismert darabjai abszolút kortárssá egy ifjú zenesszerző és zongoraművész saját értelmezéseivel.

A zongoraparádé mindkét nap már délelőtt elkezdődik. Szombaton Balogh Ádám után ifj. Balázs Elemér majd Érdi Tamás koncertezik. Vasárnap Boros Misi, Marczi Mariann és az Ábrahám Consort, valamint az USA-ban élő Polgár Éva szólaltaják meg a hangszert.

INTERMEZZO – Bálint Edinával
Adás: 2022.04.07.

Back To Top