WEST SIDE STORY A KLASSZIK ANEKDOTÁKBAN

Klasszik Anekdoták a Nyitányban. Zeneszerzők és előadók titkai, meglepő tények, felejthetetlen történetek, pikáns érdekességek a zene világából, Békéssy Lili Veronikával, aki zenetörténész, a Klasszik Rádió zenei szerkesztője, a Zenetudományi Intézet munkatársa. Ezúttal a West Side Story musical keletkezését, és Leonard Bernstein zeneszerző jelentőségét járjuk körbe.

 

A West Side Story egy musical Arthur Laurents könyve alapján. A zenéjét Leonard Bernstein szerezte, a szövegét pedig Stephen Sondheimírta. A musical William Shakespeare Rómeó és Júlia című művén alapszik.

A történet az Upper West Sideon játszódik New York Cityben az 1950-es években. A musical a Jetsek és a Sharkok közti rivalizálást helyezi középpontba, két utcai tinibandát, különböző etnikai háttérrel.

Az eredeti 1957-es Broadway produkciót Jerome Robbins rendezte és koreografálta, a producere pedig, Robert E. Griffith és Harold Prince volt. 732 előadást élt meg a produkció, mielőtt turnéra vitték volna. A musicalt 6 Tony-díjra jelölték 1957-ben, beleértve a Legjobb Musical kategóriát is. Robbins nyerte a legjobb koreográfus díjat. A shownak ennél jóval hosszabb élete volt Londonban, sok felújított változattal és nemzetközi produkciókkal. 1961-ben jelent meg a film adaptáció, amelyet Robert Wise és Robbins rendezett. Olyan neves színészek játszanak benne, mint Natalie Wood, Richard Beymer, Rita Moreno, George Charikis és Russ Tamblyn. A filmet 11 Oscar-díjra jelölték, amiből 10-et meg is kapott.

Íme a legújabb verzió előzetese, Steven Spielberg rendezésében:

Back To Top