VILÁGSZTÁROK A JUBILEUMI BUDAVÁRI BACH-FESZTIVÁLON

 

A Reggeli Express vendége szerdán Bán István orgonaművész, a Budavári Evangélikus Egyházközség orgonistája, Bach-fesztiválon művészeti vezetője, akivel a X. Budavári Bach Fesztiválról beszélgetünk.

 

 

A budavári evangélikus templomban 2017-ben szentelték fel Magyarország legnagyobb barokk stílusú orgonáját. Ekkor rendezték meg – a templom új ékessége és a bachi gyökerek előtt tisztelegve – az első budavári Bach-fesztivált, idén november 23. és december 15. között pedig már a tizedik alkalommal várja a rendezvény Bach műveinek szerelmeseit.

A műsorok izgalmasak, hiszen a mottó – „Bach + 1” – minden művésznek szabad kezet ad, mivel vagy kivel párosítja a nagy mester életművét. Lesz zenekari koncert is, amelyen Bach- és Vivaldi-concertók csendülnek fel.

A neves művészek várakozással érkeznek gyönyörű hangszerünkhöz Európa első számú templomainak ikonikus orgonái mellől: Suzanne Z’Graggen (jezsuita templom, Luzern); Matthias Havinga (Koepelkerk, Amszterdam); Albrecht Koch (freibergi dóm); Thomas Ospi tal (Szent Euszták-templom, Párizs); Gerhard Löffler (Szent Jakab-templom, Hamburg); Mari Fukumoto (Weimari Liszt Akadémia).

A fesztivál ideje alatt a templomtérben Eifert János fotóművész és Kiss Viktor festőművész közös tárlata tekinthető meg. A koncertek ingyenesek.

Műsor: Nyitány

Kezdés: Szerda 7:00

Műsorvezető: Szerémi Nóra

Back To Top