Világraszóló bajnokaink a Millenárison

Az Intermezzoban Bálint Edina vendége Dobor Dezső, az Olimpiatörténeti Kiállítás kurátora. Egyedi, magyar olimpiatörténeti kiállítás nyílt a Millenárison.

A beszélgetés már visszahallgatható ITT:

A megújuló, idén 20 éves Millenárison, Világraszóló Bajnokaink – 177 mesés győzelem címmel magyar olimpiatörténeti kiállítással várja látogatóit október 10-ig. Az Üvegcsarnokban rendezett tárlat több mint 300 ikonikus tárgyat mutat be, köztük 71 aranyéremet, zászlókat, diplomákat, a győzelmekhez kapcsolódó személyes tárgyakat, sporteszközöket, amelyek egyszerre egy térben soha nem voltak még láthatók. A több generációt egyszerre megszólító kiállítás – a szervezők szándéka szerint – a sport szeretetére, a közösség összetartó erejére és a nemzeti identitástudat fontosságára irányítja a látogatók figyelmét.

A kiállítást kísérő Millenáris Bajnokok Parkja programorozat keretében lesz lehetőség sportágat választani, kulturális élmények közt barangolni és természetesen sportolni is. A szervezők célkitűzései között szerepel az edukáció és a sportszerű versengés népszerűsítése. A vállalkozó szellemű látogatókat szellemi és fizikai kihívások és interaktív elemek várják a „Bajnok Akadémián”. A „Bajnokok Fala” kültéri installáció már szintén látható a Millenáris főbejáratánál. Hogyan szerepelt hazánk a különféle olimpiai versenyeken? Kik voltak azok az érmet nyert sportoló hőseink, akikre az egész ország büszke a mai napig is? Eddigi érmeseink teljes névsorával és elért eredményeivel ismerkedhetnek meg a látogatók.

A „Magyar edzők a nagyvilágban” hiánypótló kiállítás a külföldön sikereket elért magyar mestereket mutatja be, és izgalmas, vagy épp meglepő történeteket mesél az itthon edzőként kevésbé ismert magyar legendákról. A tárlat ingyenesen megtekinthető 2021 nyarán, a Széllkapu Park Függőkertjében. A kiállítást kísérő Millenáris Bajnokok Parkja ingyenes programsorozat keretében még augusztus 23-ig a Magyarock Lounge olimpiai találkozópont várja a rajongókat, ahol szakemberek, egykori és jelenlegi sportolók részvételével zajló különleges és izgalmas beszélgetéssorozatokban, elemzésekben, találkozásokban lehet része az érdeklődőknek. A Filmklub legendás, sport tematikájú filmekkel és meglepetés vendégekkel vár kicsiket és nagyokat egyaránt. Az idén először szerepelt az olimpiai sportok közt a falmászás, ezért a szervezők 8 méteres mászófallal várják azokat, akik szívesen kipróbálnák az új olimpiai sportágat.

Back To Top