VELÜNK ÉLŐ TÖRTÉNETEK – VÁLOGATÁS A SOMLÓI-SPENGLER GYŰJTEMÉNYBŐL

 

Az Andrássy út 110 alatt nyílt meg a Somlói–Spengler Gyűjtemény különleges kiállítása, amely szeptemberig látogatható. A magyarországi művészeti színtér egyik legmeghatározóbb magángyűjteménye ez, amely 2002 óta egyre nagyobb számban bővül nemzetközi művekkel. Az Intermezzo vendége Spengler Katalin, a Q Contemporary tulajdonosa.

A kollekció anyaga közel harminc esztendeje gyarapszik és alakul. A kelet-európai kortárs műgyűjtők új generációjának képviselőiként Somlói Zsolt és Spengler Katalin 1992-ben, a rendszerváltás és a vasfüggöny leomlásának átalakulásokkal teli időszakát követően kezdték meg a gyűjtemény építését. Napjainkra közel 700 műtárgyat számláló és közgyűjteményekkel vetekedő színvonalú kollekciójuk nem csupán a magyarországi művészeti színtér egyik legmeghatározóbb magángyűjteményévé nőtte ki magát, de régiós és nemzetközi viszonylatban is jelentős. A Q Contemporary aktuális kiállítása a gyűjtemény hatalmas anyagából mutat be egy kisebb ízelítőt.

A Velünk élő történetek című kiállítás vezérfonalát olyan történetek adták, amelyek nem csupán társadalmi szinten aktuálisak, de személyes és kollektív történetek elmesélésének is teret engednek. Szerepet kap a felejtés, a tagadás, az emlékezetkultúra és az emlékezetpolitika, a környezetét belakó, alakító és felélő ember, vagy akár a női szerepek társadalmi meghatározottsága.

A Q Contemporary központja egy 19. századi négyemeletes palota Budapest szívében. Londoni és hongkongi kiállításaikkal együtt globális művészeti teret kínálnak a közép-kelet-európai művészeknek, amely elősegíti nemzetközi bemutatásukat és karrierjüket.

INTERMEZZO – Bálint Edinával
Adás: 2022.04.25.

Back To Top