VEGANUÁR – EGY HÓNAP ÁLLATI EREDETŰ ÉLELMISZEREK NÉLKÜL

 

Ízlés szerint, gasztronómia rovatunkban szerdán Varga István, nyers séf lesz a vendégünk, aki a Veganuárról mesél. Ő maga évekkel ezelőtt választotta az állati eredettől teljesen mentes életmódot, amit séfként is követ.

A “vegán” kifejezést általában azokra használjuk, akik etikai okok miatt minden állattól származó ételt és tárgyat kizárnak az életükből, tehát nem fogyasztanak húst, tojást, tejterméket, és nem hordanak például bőrcipőt sem. Azok, akik egészségügyi megfontolásból nem esznek állati eredetű élelmiszert, növényi étrendet követnek. Vagyis nem mindenki vegán, aki növényi étrendet követ, mert nem etikai megfontolásból teszi azt, és az élete többi részére nem terjed ki az állathasználat-mentesség.

Vegánnak tehát az mondható, aki az állatok kihasználását minden téren elutasítja. Az elmúlt években megszokhattuk, hogy – környezettudatosság témájában is – szinte minden hónapra jut valamilyen kihívás, minden hónapnak van valamilyen témája, amire fontos felhívni a figyelmet. Ezeknek a kampányoknak sosem az a lényegük, hogy egy hónapig éljünk az adott tematika szerint, aztán térjünk vissza a korábbi életünkhöz, mintha mi sem történt volna. A műanyagmentes július, az élelmiszerpazarlás-mentes október vagy épp a száraz november mind arra hivatottak, hogy megismerjük a saját viszonyulásunkat az adott témához, jobban figyeljünk a szokásainkra, és amit be tudunk vinni a mindennapokba, azt tartsuk meg hosszú távon is.

Ha sokan honosítanak meg apró változtatásokat, összességében nagy eredményeket tudunk elérni. Ilyen a veganuary vagy hazánkban Veganuár néven indult kezdeményezés is: a nevéből kiderül, hogy a vegán és a január szavak összeolvadásából keletkezett mozgalom mire fókuszál. Arra biztat, hogy próbáld ki januárban, hogy milyen állati eredetű élelmiszerek nélkül táplálkozni.

Műsor: Nyitány
Adás: 2022.01.19.
Műsorvezető: Szerémi Nóra

Back To Top