VÁRDAI ISTVÁN GORDONKAMŰVÉSZ A KLASSZIK PORTRÉ VENDÉGE

 

A Klasszik Portré vendége kedden Várdai István, Liszt Ferenc-díjas gordonkaművész a a Liszt Ferenc Kamarazenekar művészeti vezetője, a bécsi Zeneakadémia professzora. Várdai István ezek mellett a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató egyik zsűritagja is.

Várdai István Pécsett nőtt fel zenész családban, tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, a bécsi Zeneakadémián és a német Kronberg Akadémián végezte. Számos világverseny ért el sikert: 2008-ban első díjat nyert a Genfi Nemzetközi Zenei Versenyen, valamint övé lett a közönségdíj, a Coup de Coeur Breguet-díj és a Pierre Fournier-díj is.

Harmadik helyezett lett az egyik legrangosabb komolyzenei megmérettetésként jegyzett XIII. Nemzetközi Csajkovszkij Versenyen, 2007-ben Moszkvában. 2014-ben megnyerte az ARD Nemzetközi Csellóversenyét Münchenben, 2012-ben pedig neki ítélték oda a világ legígéretesebb fiatal zenészének járó Prix Montblanc-t. Várdai István 2020-ban lett a Liszt Ferenc Kamarazenekar művészeti vezetője, a műsorvezető, Szerémi Nóra az aktuális tervekről és a közelgő nagy koncertről is kérdezi, valamint arról a különleges hangszerről is, amelyen játszik.

“Azért zenélek, hogy azok, akik hallgatják, jobb emberré váljanak. A zenében megvan a kultúrának, az érzelmeknek, az intelligenciának az az együttese, ami pozitív hatásokat jelent a világban.“

NYITÁNY – Szerémi Nórával
Adás: 2022.04.05.

Back To Top