ÜVEGFAL, KODÁLY MUNKÁSSÁGA ÉS KÖNYVEK ISKOLAKEZDÉSHEZ A NYITÁNYBAN

 

A hétfői Nyitány Reggeli Expressz rovatában Gryllus Dorkával beszélget Szerémi Nóra az Üvegfal című zenész színházi előadásról, amelyet legközelebb a Lóvasút Kulturális Központban láthat a közönség. A Klasszik Anekdotákban Kodály Zoltánra emlékezünk. A Könyvjelző rovatban pedig iskolakezdéshez ajánlunk mesekönyveket elsősöknek.

 

ÜVEGFAL – JELENETEK EGY HÁZASSÁGBÓL

Szeptember 13-án lesz legközelebb látható a Dobray Sarolta Üvegfal címû könyvéből készült zenés színházi előadás a Lóvasút Kulturális Központban, amelynek két szereplője Gryllus Dorka és Simon Kornél. Az Üvegfal Léna és Péter örvényszerű házasságát meséli el, a feleség és a férj szemszögéből egyaránt. Lassan, lépésenként bomlik ki és válik világossá, hogy valójában egy érzelmileg bántalmazó kapcsolattal állunk szemben. Miért csinálja Péter? Miért hagyja Léna? Mi ez a gyakran eszméletvesztésig pörgő tánc? Szeretet, szerelem hajtja? Vagy ezeknek épp valamiféle ellenkezője. Miért választjuk azt, akit választunk, sokszor szinte teljesen vakon?! A Reggeli Expresszben Szerémi Nóra Gryllus Dorkával arról beszélget, vajon léteznek-e igazi válaszok ezekre a kérdésekre.

KODÁLY ÉS A TUDOMÁNYHOZ VALÓ VISZONYÁNAK KEZDETE

Szeptemberben a Klasszik Anekdotákban a magyar zene egyik legkiemelkedőbb alakjára, Kodály Zoltánra emlékezünk, az ősz első hónapjában végig a magyar zeneszerző munkásságával foglalkozunk. Békéssy Lili, a Klasszik Rádió zenei szerkesztője ezúttal arról mesél, mit tanult Kodály a Magyar Királyi Tudományegyetemen, és miért van jelentősége annak, hogy felvételt nyert az Eötvös Kollégiumba. Lili mesél arról is, miből írta a magyar zeneszerző doktori disszertációját, ami végül megalapozta az egész munkásságát.

 

MESEKÖNYVEK AZ ISKOLAI BEILLESZKEDÉSHEZ

A Könyvjelző rovatban ezúttal olyan könyvekről lesz szó, amelyek hasznosak az iskolakezdéshez a szülőknek. A hat-hétévesek egy újabb nagy lépéshez érkeztek az iskola kezdetével. És bár már elkezdődött az oktatás, a gyerekek még bőven a beszoktatás idejében tartanak, ami okozhat számukra szorongásokat, félelmeket. A Pagony Könyvkiadó csokorba szedte azokat a kiadványokat, amik segítséget nyújthatnak a az iskolakezdéshez, az új környezetbe való beilleszkedéshez. Vinczellér Katalin a Veres Pálné Gimnázium magyar, média szakos pedagógusa, a Pagony iskolai projektekért felelős munkatársa beszél a kiadványokról a Könyvjelző rovatban.

NYITÁNY – Szerémi Nórával
Adás: 2022.09.12.

Back To Top