ULJANA QUARTET KONCERTAJNÁLÓ, BESZÉLGETÉS SOLTI ÁRPÁD ZENESZERZŐVEL, ÉS MINDEN, AMIT A ZÖLDTETŐRŐL TUDNI ÉRDEMES A KEDDI NYITÁNYBAN

 

A keddi Nyitányban beszélgetést hallhatnak Paár Julcsi énekesnővel az Uljana Quartet következő koncertjéről, a Klasszik Portréban Szerémi Nóra vendége Solti Árpád zeneszerző, és a Premium es Terra rovat témája ezúttal a zöldtető lesz. Tartsanak velünk kedd reggel 7 órától is!

 

ULJANA QUARTET KONCERT AZ OPUS JAZZ CLUBBAN

Az Uljana Quartet Paár Julcsi népdalénekes, zeneterapeuta, előadóművész legfrissebb formációja, sűrű, de mégis friss muzsika, gondolatébresztő, kortárs és magyar – a zenekar április 20-án ad koncertet a Budapest Music Center, Opus Jazz Clubban. A Reggeli Expresszben a népzene és a kortárs zene irányában kalandozunk, vele beszélgetünk.

A Dalinda a cappella trióból és meselemezeiről ismert, kifogyhatatlan alkotókedvű énekes-dalszerző, Paár Julcsi legfrissebb formációja, az Uljana Quartet kifinomult kamarazenét játszik, amelynek fókuszában a magyar népdalok lírai hangvétele, érzékeny szöveg-és dallamvilága, valamint az egymással kölcsönhatásba lépő, rögtönzött hangszeres játék áll. Kortárs-improvizatív elemeket tartalmazó, de a magyar népzenei dallamkincsből merítő világzene az övék. A jazz- és népzenei szcéna ismert zenészeiből álló Uljana Quartet dalainak szövete tehát az autentikus magyar népdalkincsből, valamint a jelenkor élő, lélegző zenei rétegeiből fonódik össze. Sűrű, de mégis friss muzsika, gondolatébresztő, kortárs és magyar.

SOLTI ÁRPÁD A KLASSZIK PORTRÉ VENDÉGE

A Klasszik Portréban Solti Árpád, a Svédországban élő Junior Prima díjas zeneszerző, zongora- és orgonaművész Szerémi Nóra vendége.

Solti Árpád zenei tanulmányait Budapesten, Brüsszelben és Göteborgban végezte, jelenleg Göteborgban él, és a Svéd Egyház orgonistája Borås városában. Műveit a hazai és nemzetközi zenei élet prominens képviselői szólaltatják meg, 2013-ban a Magyar Állami Operaház bemutatta egyfelvonásos operáját, a La Violettát. 2019-ben a Magyar Zeneműkiadó gondozásában jelent meg első szerzői albuma, a Shut It Down!, 2021 decemberében pedig karácsonyi lemezt adott ki. A dupla lemez egyik felén karácsonyi dalfeldolgozások hallhatók, a másikban pedig a komponista különböző stílusokban írt saját dalai szerepelnek. Előadóként is aktív: zongoristaként és orgonistaként rendszeresen fellép szóló- és kamaraprodukciókban. A svéd Lalliox kiadónál eddig három szóló zongora albuma jelent meg.

ZÖLDTETŐ – A KÖRNYEZETBARÁT ÉPÍTKEZÉS

A Premium es Terra vendégével már találkoztak a hallgatók: Török Csongor tájépítésznek tanult Romániában, majd tanulmányait Budapesten folyatta. Az otthoni minidzsungel mellett továbbra is tájépítészettel foglalkozik, de érdeklődése a zöldfalak és a zöldtetők felé fordult. A zöldtető valójában egy olyan lapostető, amelyre szédum, moha, fű, bokor, fa és cserje is ültethető. A zöldtető kialakításának számos előnye van, és hogy ezek pontosan mik, és hol javasolt az alkalmazásuk, arról Szerémi Nóra kérdezte Török Csongort.

A zöldtetőnek számos előnye van: a nagyvárosokban a kertet, a zöldfelületet helyettesíti, ezzel növelve az épület értékét. Épületfizikai és ökológiai előnye is van: természetes árnyékot ad, segít a hőmérséklet kiegyenlítésében,  védi a tetőt a környezeti hatásoktól. Szigeteli  tetőt, ezért ritkábban szükséges tetőfelújítás, amivel jelentős összeget spórolhatunk.

NYITÁNY – Szerémi Nórával
Adás: 2022.04.12.

Back To Top