ÚJRA FINN FILMNAPOK A TOLDI MOZIBAN

 

A Vetítő rovat vendége Tilly Anna, a FinnAgora kulturális managere, február 16-a és 20-a között rendezik meg ugyanis a Finn Filmnapokat, immár a 11-ik alkalommal. A tavalyi fesztivált távolról, online tartották meg – idén örömmel várják vissza a közönséget a moziba! A fesztivál ismét a Toldi Moziban lesz megtartva, Budapest szívében.

Az idei fesztivál nyitófilmje a Tove lesz, Zaida Bergroth rendezésében. A film Tove Janssonról, a mumin nevű figurák megalkotójaként ismert finn–svéd művészről, illetve a háború utáni Helsinkiben töltött életéről szól.

A fesztivál egyik kiemelkedő darabja A vak férfi, aki nem akarta megnézni a Titanicot című film. A film elnyerte az idei évi Velencei Filmfesztivál közönségdíját, valamint része volt az Ázsia legnagyobb filmfesztiváljának számító Busan Filmfesztivál programjának. A film a vak és mellkasától lefelé lebénult Jaakko perspektíváját mutatja be. Jaakko úgy dönt, hogy elindul felkeresni szerelmét, Sirpát – ehhez pedig öt idegen segítségére lesz szüksége.

A fesztivál utolsó napján a Mohamed El Aboudi által rendezett School of Hope című dokumentumfilmet fogjuk levetíteni. A film egy aprócska iskola fejlődését követi a marokkói sivatag közepén. Az iskolába jár néhány gyermek a nomád Oulad Boukais törzsből. A törzs életmódját veszélyezteti a globális felmelegedés okozta aszály.

NYITÁNY – Szerémi Nórával
Adás: 2022.02.10.

Back To Top