Twoba – magyar innováció segíti a szólista tubásokat

A Nyitányban 9 óra után jelentkezik a Futura című rovat, amelyben most a fejlesztés és az újítás lesz a téma. Szerémi Nóra vendége Szentpáli Roland tubaművész.

Szentpáli Roland és Juhász Zoltán hangszerkészítő olyan új mechanikát fejlesztett ki, ami a tuba feltalálása óta várt fejlődés a hangszer történelmében. Az innováció jelentőségét már az is mutatta, hogy Gerhard Meinl német hangszerkészítő is segített a világszabadalmában és Amerikában is díjazták a magyar fejlesztést.

A Twoba nevű innováció alapja egy kettős mozgatású billentyű rendszer, ami levehetővé teszi, hogy a zenészek állva is játszhassanak tubán és szabadon mozoghassanak a színpadon. A hangszeren mérete és súlya miatt eddig csak ülve lehetett játszani úgy, hogy a tölcsér a
zenész arcát is eltakarta.

Szólistaként évtizedek óta küzdöttem azzal a problémával, hogy a koncerteken ülnöm kell, és két rossz, statikus pozíció közül kell választanom. Márpedig a közönség szeretné látni a muzsikust is, amúgy feltenne otthon egy lemezt” – mondja Szentpáli Roland.

A Nemzetközi Tuba Szövetség (ITEA) innovációs díja, a Jim and Jamie Self Creative Award a legfontosabb nemzetközi szakmai szövetség elismerésének számít. A szövetség 2004-ben hozta létre a díjat, amit idén Szentpáli Roland és Juhász Zoltán, aranykoszorús hangszerkészítő mester fejlesztése, a Twoba nyert el, így most már magyar fejlesztésű hangszerinnováció segíti a szólista tubásokat.

Back To Top