Túl/Beyond – Standby szabadtéri kiállítás

A Reggeli Expressben Szerémi Nóra vendége Szilléry Éva a Standby szabadtéri kiállítás projektvezetője, fókuszban a Túl…című kiállítás.

A Kodály köröndön tavaly több mint 40 kortárs művész; fotósok és képzőművészek reflektáltak a pandémia hozta bizonytalanságra a művészet nyelvén a Standby kiállítás keretein belül.

Ahogy a Standby szervezői írták: „Az autonóm művészi gondolatok egybehangzó kiáltássá nemesültek, közösségi erejükben átható kiáltást fogalmaztak meg: itt vagyunk, együtt vagyunk, és közösen kell túlélnünk a világot rettegésben tartó kórt!”

Idén azonban azt szerették volna hangsúlyozni a szervezők, hogy a nehezén már túl vagyunk: ezúttal a karantén időszakától elvonatkoztató, életigenlő, erőt sugárzó, derűlátó alkotásokkal jelentkeznek.
Az idei, Túl… című kiállítás a pandémia utáni helyzetre reflektál. A festményeket Sturcz János művészettörténész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Művészettörténeti Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára, a fotókat Hannawati Raden grafikus, társszervező válogatta.

Páyli Zsófia: Lebegés

A kurátorok olyan műveket mutatnak be, amelyek reményt keltenek, életerőt, jókedvet, derűt vagy játékos humort sugároznak. Olyan lelki kapaszkodóként szolgáló témákat vetnek fel, mint a természet, a szépség, a család, az emberi kapcsolatok, a földi élvezetek vagy éppen a földön túli tér, a történeti és kulturális hagyomány vagy a transzcendencia. Az alkotások kiemelt motívuma a fény, az élet, a szellem és a kiút szimbólumai.

A projekt gazdája, Szilléry Éva terve, hogy a Kodály Központ hosszútávon őszi kültéri galériaként is funkcionáljon, mint az erre legalkalmasabb terület a fővárosban.

A kiállításon 40 alkotó – festőművész és fotós – képének nyomata kerül a kerítésre, időjárás álló lemezre. 

Back To Top