TRAVIATA A MÁV SZIMFONIKUSOKKAL A MÜPÁBAN

 

Verdi Traviátáját a MÁV Szimfonikusok és csodálatos énekesek előadásában hallgathatjuk meg február 17-én a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében. A három felvonásos opera koncertszerű előadását Gábor Sylvie rendezésében láthatjuk, Kesselyák Gergely vezényletével.

Az előadás egyik különlegessége, hogy a fellépő művészek mindegyike kötődik a Virtuózok című televíziós tehetségkutatóhoz. A MÁV Szimfonikus Zenekar karmesteréről, Kesselyák Gergelyről köztudott, hogy pályájának kezdete óta több mint hatvan opera és más zenés színpadi mű előadását vezényelte. Az is közismert, hogy évek óta a Virtuózok című televíziós tehetségkutató verseny zsűrijének tagja. A tehetséges fiatal énekeseknek nyilvános fellépési lehetőséget is biztosít azzal, hogy meghívja őket egy-egy általa vezényelt operaelőadásba.

A főszereplő, Miklósa Erika hosszú évek óta tagja a verseny zsűrijének, Molnár Levente mentorként segíti a fiatalokat, Ninh Duc Hoang Long pedig győztesként vált országosan ismertté. Az előadás további szereplői is „virtuózos” énekesek: Káldi Kiss András, Fülep Máté, Somogyi Lili, Beéri Benjámin, Pataki Bence és Sellei Etelka. Az előadásban közreműködik az Ars Oratoria Kamarakórus.

Verdi népszerű operájának szövegét Francesco Maria Piave írta Alexandre Dumas A kaméliás hölgy című regénye, illetve az abból készült színmű nyomán; az operát 1853-ban a velencei La Fenice színházban mutatták be. A cím (La Traviata) azt jelenti: az utat tévesztett vagy bukott nő. Cselekménye Párizsban játszódik, főszereplője Violetta, a nagypolgári társaságban élő kurtizán, egy őszinte érzelmekre vágyó, jólelkű nő, aki végül tüdőbajban meghal. A Traviata Verdi egyik legnépszerűbb operája, csodálatosan ábrázolja a szereplők érzéseit, a drámai feszültséget és ezen túlmenően a jellegzetes párizsi társasági élet eseményeinek miliőjét, hangulatát is.

A Giorgio Germontot alakító Molnár Leventével arról is beszélgetünk, miért fontos számára ezeknek a fiataloknak a mentorálása; mi az, amivel el lehet valakit indítani, és mi az, amivel el lehet venni a kedvét? Mit jelent számára a Traviata és Giorgio Germont szerepe?

PAPAGENO – Háver-Varga Mariannal
Adás: 2022.02.12.

Back To Top