TÖRTÉNELMÜNK MEGHATÁROZÓ ASSZONYAIRA EMÉKEZNEK A VÁRKERT BAZÁRBAN

 

„Egy nő több, mint csak asszony” – Szendrey Júlia e mondata adja a címét annak a március 11-i eseménynek, amely a Várkert Bazárban olyan kérdésekre keresi a választ, mint, hogy milyen szerepet vállaltak a nők egykor a forradalmi helyzetekben, milyen lehetett nőként átélni a forradalmat, miként lehet megismerni a történelmünket meghatározó asszonyokat – az irodalom és hőstettek által. Betekintést kaphatunk e nők gondolataiba, életébe, megidézve Szendrey Júlia naplóját, levelezését Térey Marival, és olyan egykori verseket és szövegeket, amikből akár a mai kor embere is inspirálódhat. A különleges irodalmi kaland vendégei Trokán Nóra színművész, Mohai Tamás színművész, Juhász Anna irodalmár, a sorozat szerkesztője és dr. Gyimesi Emese történész, Szendrey Júlia-kutató.

 

A teljes beszélgetés itt meghallgatható:

Gyimesi Emese történész 2009-ben kezdte el Szendrey Júlia életének és irodalmi pályájának különböző kontextusait kutatni. 2010-ben tárta fel Szendrey Júlia korábban publikálatlan verskéziratait a Magyar Tudományos Akadémia és az Országos Széchényi Könyvtár Kézirattáraiban, új kutatási eredményeivel hozzájárult a Petőfi Irodalmi Múzeum akkor készülő állandó Petőfi-kiállításának Szendrey Júliát érintő koncepciójához. Ezt követően további kiadatlan, Szendrey Júlia pályájához és családjához kötődő forrásokat tárt fel; 2012 óta rendszeresen publikál különböző szakfolyóiratokban, tanulmánykötetekben, ismeretterjesztő lapokban; kutatói blogot vezet és három önálló kötete is megjelent.

Az elmúlt tíz évben harmincöt szaktanulmányt és számos ismeretterjesztő cikket jelentetett meg. Szendrey Júlia irodalmi karrierjét elemző doktori értekezését követően, Gyermekszemmel Szendrey Júlia családjában címmel 2019-ben jelentette meg Szendrey Júlia korábban publikálatlan, kislánykori leveleit, valamint Petőfi Zoltán féltestvéreivel folytatott levelezését, a gyermekek verseit és családi használatra készített, játékos folyóiratait. Szendrey Júlia irodalmi pályafutása – Társadalomtörténeti kontextusok című monográfiája 2021-ben jelent meg.

Gyimesi Emesével arról is beszélgettünk, vajon Szendrey Júlia alakjával kapcsolatban melyek a legnagyobb félreértések vagy félremagyarázások; miért érezte úgy, hogy kutatnia kell a történetét, és mik azok a felismerések, amelyek a március 6-i eseményen is megjelennek majd a női szerepkört illetően?

PAPAGENO – Háver-Varga Mariannal
Adás: 2022.03.05.

Back To Top