TÍZ ÉVES A WINE AND VIOLIN HEGEDŰKÉSZÍTŐK SZALONJA

Tizedik éve ad otthont a Fonó a Wine and Violin Hegedűkészítők Szalonjának, amely Faragó-Thököly Márton hegedűkészítő kezdeményezésére jött létre és amely idán szeptember 4. és 5.-én lesz a Fonó Budai Zeneházban. 

 

A hangszerkiállításon évről-évre 10-12 hegedűkészítő mester mutatja be új hangszerét, a hangszereket meg lehet szólaltatni, kézbe lehet venni, személyes kapcsolat alakulhat ki a készítőkkel, miközben a kiállító borászok nedűit kóstolgatjuk. Ezen a fórumon készítő és művész találkozhat, eszmecserét folytathat, de az eseményt sok laikus érdeklődő, zeneszerető is látogatja. Idén szeptember 4-én, szombaton Langer Ágnes hegedűművész szólókoncertjére kerül sor, aki Bach és Ysaye szólószonátáit szólaltatja meg a Köszönjük Magyarország program támogatásával

Miranda Liu hegedűművész, a Concerto Budapest koncertmestere, Szalai Éva zongoraművésszel lép színpadra. Közös hangversenyükön azok közül a művek közül válogattak, amelyek egykor a magyar hegedűiskola, Hubay Jenő és növendékei számára készültek, így elhangzik Brahms: Magyar táncok – válogatás, Bartók Béla: 1. rapszódia hegedűre és zongorára, Maurice Ravel: Tzigane és Hubay Jenő: Sechs Stücke.

Szeptember 5-én, vasárnap a Somogyi Vonósnégyes lép fel a kiállítás keretében megszólaltatva a készítők hangszereit, amelyekkel Beethoven: c-moll vonósnégyesét és Weiner: Pastorale fantázia és fúga c. műveket adják elő a közönségnek. A rendezvény házigazdája Tóth Endre zenetörténész a koncert alatt bemutatja az új hangszerek készítőjét. 

„Ha Isten, mint mondják, a maga képére teremtette az embert, akkor bízvást állíthatjuk, hogy az ember saját képére alkotta a hegedűt, helyesebben a nő képére, mert a hegedű gyönyörű istennő” – mondta Yehudi Menuhin.

Faragó-Thököly Mártonnal arról is beszélgettünk a Papagenoban, hogy nemcsak a művésznek, de a hangszerkészítőnek is nagyon bensőséges érzelmi kapcsolódása van a hegedűhöz, amelynek megszületésében végig jelen van.

Back To Top