CSALÁDI TITKOKRÓL MESÉL LEGÚJABB KÖNYVÉBEN MÜLLER PÉTER

 

Hétfő délután az Intermezzo vendége Müller Péter, Kossuth- és József Attila-díjas író, előadó, akinek frissen jelent meg legújabb könyve Anyám titkos könyve címmel.

Hallgassa meg a beszélgetést itt:

Két évvel ezelőtt, a padlásán talált vén kofferben lelt rá Müller Péter egy ócska kazettás magnóra, a mellette heverő halom magnószalaggal együtt. Kiderült, hogy édesanyja magnóra mondta élete meghatározó emlékeit. A magnószalag megőrizte első szerelmének történetét, majd az író apjával való találkozásának kalandját, fia születését és közös életük főbb eseményeit. A hangfelvételen megosztja a két világháború poklát és legrejtettebb titkait, álmait. Az irodalomtörténetben példa nélküli, hogy egy író az édesanyja szemével látja önmagát, és annak halála után könyvet ír vele együtt – Müller Péter életében megtörtént ez a csoda, a könyvet élete legszebb műveként aposztrofálja. Az író idén december 1-jén ünnepli 85. születésnapját.

„Életem legszebb művének – művünknek – tartom ezt a könyvet.” – mondta Müller Péter.

Müller Péter könyvei iránt töretlen az érdeklődés. A Bookline eladási listáján máris a harmadik helyre ugrott a friss kötet, facebook közösségének követői pedig már több, mint százezren vannak!

„Én már öreg íróként bukkantam erre a kincsre. Véletlenül. Csak annyit simítottam rajta, amennyit a könyvvé váló hanganyag megkívánt. Együtt dolgoztam a régóta eltávozott, túlvilági anyámmal.”

„Lányom és fiam a kazettákat legépeltették, s én elolvastam a kéziratot. Sírógörcsöt kaptam. Soha életemben így nem sírtam még. Üvöltöttem, sokáig. Nem tudtam abbahagyni. Becsuktam az ablakomat, ne hallják az utcán, mert jajgattam a megrendüléstől. Ha meghallotta a túlvilágon, bizonyára ő is megrendült. Nem nekem mesélt. Saját magának. El is mondja az egyik kazettán, hogy önmagának beszél. Nem is remélte, hogy én ezt a csodálatos monológját valaha megtalálom.”

Műsor: Intermezzo

Beszélgetés: hétfő 17:00

Műsorvezető: Bálint Edina

Back To Top