TISZTA FORRÁS ÖSSZMŰVÉSZETI EST BARTÓK BÉLA GYŰJTÉSEIBŐL

 

A Reggeli Express vendége pénteken Káel Csaba, Kossuth- és Nádasdy Kálmán-díjas magyar filmrendező, érdemes művész, a Művészetek Palotája vezérigazgatója – ő rendezi ugyanis az április 8-án, a Bartók tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjában színpadra kerülő Tiszta forrás összművészeti estet Bartók magyar és arab gyűjtései nyomán.

Az előadás a két világ zenei összefonódásán keresztül mutatja be Bartók Béla életművének meghatározó darabjait – az előadás a közelmúltban a Dubai Millennium Amphitheatre színpadán volt látható, a világkiállítás magyar hetének csúcspontjaként. A produkciót szűnni nem akaró taps és álló ováció ünnepelte. Káel Csabával a darab ötletéről, a rendezés folyamatáról beszélgetünk, és felidézzük a dubaji zajos sikert is.

Bartók Béla a magyar zeneirodalom legfontosabb alakja. Népzenei gyűjtései nélkül elképzelhetetlen lenne az a munka, melyet a magyar kultúra értékeinek megőrzéséért az őt követő nemzedékek végeztek: az általa rögzített dallamok a mai napig meghatározzák a hagyományos népművészetet és a komolyzenét, de a jazz és a világzene alkotóit, előadóit is újra és újra inspirálják.

Bartókot nemcsak a magyar, hanem a környező népek és a távolabbi (pl. észak-afrikai, török) vidékek zenéje is élénken foglalkoztatta. Az észak-afrikai arab gyűjtés különösen hangsúlyos szerepet kap abban a produkcióban, mely a 2022 márciusában tartott Dubaji Világkiállítás magyar napjának gálaműsorát adja. A Tiszta forrás Guessous Mesi, a Győri Balett és a Magyar Állami Népi Együttes közreműködésével az arab és a magyar zene kapcsolódásán keresztül mutatja be a bartóki életmű néhány jellegzetes darabját, különös tekintettel a zene és a tánc kapcsolatára.

NYITÁNY – Szerémi Nórával
Adás: 2022.04.01.

Back To Top