TEMPLOMSÉTÁK A DUNAKANYARBAN

 

A Könyvjelző rovat vendége Zubreczki Dávid építészeti mesemondó, aki új könyvéről mesél. A Templomséták a Dunakanyarban a második könyve – első, képekkel bőségesen illusztrált kötetében a budapesti templomokat járta sorra.

A könyvben több mint 150 templom és kápolna (valamint két zsinagóga és egy törökkori dzsámi) szerepel. Az alapadatok mellett rövid, olvasmányos ismertető olvasható mindegyik templomról.

A Dunakanyar az ország egyik legszebb és legkülönlegesebb tájegysége. Nemcsak természeti adottságai teszik egyedülállóvá, de városainak és falvainak hangulata, építészete, képzőművészete és történelme is. Templomai pedig mindezt egyben, sűrítve tárják az utazó elé. Ha meg akarjuk ismerni ezt a vidéket, a legjobb, ha ezeket az épületeket keressük fel.

Itt van az ország legnagyobb bazilikája, a régió első gótikus épülete, az Oszmán birodalom legészakabbra felépült dzsámija, hazánk egyetlen „forradalmi stílusban” épült dómja és a magyar reneszánsz építészet legcsodálatosabb, világviszonylatban is jelentős alkotása. A legeket hosszan lehetne sorolni, de felkeresni nem csak ezeket érdemes.

A szerb ortodoxok elbűvölő barokk templomai épp úgy szerepelnek a könyvben, mint a kétszázéves református templomok, szőlőhegyek kápolnái, középkori kolostorok titokzatos romjai vagy épp a kortárs építészet egyedülálló alkotásai.

A könyv célja ugyanaz, mint az előző, Budapestről szóló köteté volt: felhívni a figyelmet arra, hogy felekezeti hovatartozástól függetlenül, vagy akár egy nem hívő számára is csodálatos építészeti, képző- és iparművészeti, kultúrtörténeti emlékeket jelentenek ezek a házak.

A tájegység templomainak varázslatos világát Bődey János közel száz fotója segít megismerni. A kabátzsebbe csúsztatható, kézreálló, mutatós könyv remélhetőleg minél több ember útikalauza és hű társa lesz a Dunakanyar felfedezése során.

Műsor: nyitány
Adás: 2022.01.24.
Műsorvezető: Szerémi Nóra

Back To Top