TÁNC ÉS ZENE KÖZÖS TÖRTÉNETÉT MUTATJA BE MEGYERI LÉNA ÉS BŐSZE ÁDÁM

 

Az Intermezzo vendége csütörtökön 17 órakor Megyeri Léna tánckritikus. A beszélgetés apropója: „Lábujjhegyen” címmel indított közös ismeretterjesztő előadás-sorozatot Megyeri Léna tánckritikus és Bősze Ádám zenetörténész a Nagymező utcai Mozsár Műhelyben.

 

A sorozat kilenc részen keresztül idézi fel a két művészeti ág közös történetének legendás együttműködéseit, nagy versengéseit és felforgató mesterműveit – a Napkirály udvarától egészen napjainkig.

Tánc és zene: első látásra (és hallásra) elválaszthatatlanok egymástól. Mégis, koreográfusok és komponisták viszonya meglehetősen viharosan és hullámzóan alakult az elmúlt évszázadok folyamán. Az első balettek zeneszerzői, például Jean-Baptiste Lully vagy Jean-Philippe Rameau még megbecsült alkotók voltak. Később, a cselekményes balett születésével a zeneszerző fő feladatává az vált, hogy alávesse magát a táncmester igényeinek. Még maga Mozart sem volt kivétel: az egyetlen balettzenéjére készült előadás színlapján fel sem tüntették a nevét.

A romantikus balettek idején a legtöbb zeneszerző már csak megélhetési munkaként gondolt a tánczene-komponálásra – kivéve egyvalakit: bizonyos Pjotr Iljics Csajkovszkijt. A következő fordulatot Szergej Gyagilev hozta el, aki Orosz Balettjéhez a kor legjobb komponistáit hívta meg, hogy aztán a huszadik század második felére végre ismét egyenrangú felekként állhasson egymás mellett zene és tánc.

 

Műsor: Intermezzo

Beszélgetés: csütörtök 16:00

Műsorvezető: Bálint Edina

Back To Top