SZONÁTAEST, BEREMÉNYI KALAPJA ÉS ÖKOHÁZAK A NYITÁNYBAN

 

A csütörtöki Reggeli Expressz vendége Czene Rudolf zongoraművész, aki Az örökség kötelez című szonátaestjéről mesél Szerémi Nórának. A Vetítő rovatban a Bereményi kalapja című dokumentumfilmről közelgő bemutatója kapcsán beszélgetünk. Az Architektúra rovatban pedig Bíró Péter épületbiológus a modern ÖKO házak világába nyújt betekintést.

 

AZ ÖRÖKSÉG KÖTELEZ – SZONÁTAEST

Lakatos György és Czene Rudolf szonátaestje lesz a Budapest Music Centerben szeptember 25-én. Ezen a koncerten a „három B”, vagyis a zenetörténet három korszakalkotó komponistája kapja a főszerepet: Bach, Beethoven és Brahms egy-egy hegedű-zongora szonátája hangzik el. Bach a zene ősforrása, Beethoven egyszerre megfoghatatlan géniusz és esendő ember, Brahms pedig maga az élő szenvedély. Mindhármuk zenéje és egyénisége megkerülhetetlennek bizonyult, egyúttal pedig kiapadhatatlan inspirációt nyújtott az őket követő nemzedékek számára, és megfejthetetlen kérdések sorát veti fel egészen napjainkig. A koncerten fellépő két előadó művésztanári hitvallása jegyében igyekszik közvetíteni a három zeneszerző örökségét. A Reggeli Expresszben Czene Rudolffal beszélget Szerémi Nóra.

 

BEREMÉNYI KALAPJA DOKUMENTUMFILM

A Bereményi kalapja című kreatív portréfilm, amely a legendás dalszövegíró, filmrendező és szépíró Bereményi Gézát mutatja be interjúk, új Cseh Tamás-klipek, filmrészletek és archív felvételek segítségével, szeptember 22-én kerül a hazi mozikba. A Bereményi kalapja a Magyar Mozgókép Fesztiválon debütált, ahol három kategóriában – Legjobb egészestés dokumentumfilm, Legjobb rendező, Legjobb vágó – is Magyar Mozgókép Díjra jelölték. A filmet Papp Gábor Zsigmond rendezte, zeneszerzői Cseh Tamás, Darvas Ferenc és Járai Márk, producere Herner Dániel.

AZ ÖKOHÁZAK SZEREPE A MODERN ÉPÍTÉSZETBEN

Egy nagyszabású németországi tudományos kísérlet szerint a ma épített családi házak 80%-ában magasabb az egészségkárosító káros anyagok mértéke, mint ami az egészségügyi határérték. Nem így van ez az ökologikus szempontok szerint tervezett és épített házakban. Mára már szerencsére egyre több kivitelező és készházépítő cég fordít tudatosan nagy hangsúlyt a környezetbarát és egészségünkre ártalmatlan építőanyagok használatára. Az Ökoházaknál a legfontosabb szempont a környezetünk és egészségünk védelme, amelyet rendkívül jó energiahatékonyság és igény esetén a legújabb technológiai vívmányok egészítenek ki. Aki járt már olyan épületben, amelyet épületbiológiai szempontok szerint terveztek meg és építettek meg, először talán nem is tudta megmondani mitől érezte magát jobban. Az Architektúra rovatban ezúttal az Ökoházak előnyeiről beszélgetünk Bíró Péter épületbiológussal.

NYITÁNY – Szerémi Nórával
Adás: 2022.09.22.

Back To Top