SZOKOLAY 60 – ÜNNEPI KONCERT A ZENEAKADÉMIÁN

Szokolay 60 címmel, Szokolay Balázs zongoraművész születésnapi koncertje lesz a Zeneakadémián október 8-án. Erről beszélgettünk az est egyik fellépő művészével, Bálint János fuvolaművésszel, a Papagenoban. 

 

Szokolay Balázs a nemzetközi zenei élet meghatározó alakja zongoraművészként és pedagógusként is. Repertoárja széles skálát ölel fel, benne jelentős szerepet kap a kamarazene is. Világhírű kamarapartnerekkel, karmesterekkel, zenekarokkal játszott, fellépett a Royal Festival Hallban, a Wigmore Hallban, a Concertgebouwban, a bécsi Konzerthausban. Több, mint 50 CD-je jelent meg, 2016-ban a Liszt Társaság a Nemzetközi Lemez-Nagydíját ítélte neki a h-moll szonáta előadásáért. Számos rádió- és televíziófelvételt készített. Rendszeresen zsűrizik zenei versenyeken, tart mesterkurzusokat a világ különböző egyetemein.

1987 óta tanít a budapesti Zeneakadémia Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékén, emellett 2012-től a weimari Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professzora. Négy kontinens több, mint 30 országában koncertezett eddig. Repertoárja minden stílusban igen széles skálát ölel fel, melyben jelentős szerepet kap a kamarazene. A világ számos pontján tartott mesterkurzusokat, gyakran zsűritag rangos zenei versenyeken, többek közt Hollandiában, Olaszországban, Bulgáriában, Oroszországban. A jövő heti koncert a New Partner Arts Management és a Zeneakadémia közös szervezésében jön létre, akik már nagyon régóta tervezték a születésnapi szólóestet egy különleges koncepció alapján.

Fantasztikus művészek érkeznek egy színpadra, hogy köszöntsék Szokolay Balázst 60. születésnapján, az általa megálmodott műsor elhangzik majd, örök emlékként Alma Matere számára is. A fellépő művészek között hallhatjuk majd Bálint János Liszt-díjas fuvolaművészt is, aki a detmoldi Hochschule für Music professzora, valamint, a weimari és a budapesti zeneakadémia professzora, tovább tanít Katowiceben és Belgrádban is. A veszprémi Auer Nyári Akadémia alapítója és művészeti vezetője, több mint 30 CD-je jelent meg, és 20 éve vesz részt a japán Pearl fuvolagyártó cég hangszerfejlesztési munkálataiban. 

Back To Top