SZÍNHÁZ, OPERA ÉS MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA A PÉNTEKI NYITÁNYBAN

 

KEZDŐDIK PEST MEGYE LEGNAGYOBB ÖSSZMŰVÉSZETI FESZTIVÁLJA

A Mézesvölgyi Nyár szabadtéri színházi fesztivál keretében, 2022. június 29-én lesz látható a Veres1 Színház színpadán az Anconai szerelmesek című zenés komédia, amely a bemutatása óta eltelt húsz évben a legtöbbet és legtöbbféleképp játszott vígjátéka a hazai színpadoknak. Az olasz vásári komédiák legjobb hagyományait ötvözi a hagyományos magyar humorral és a hetvenes évek legismertebb olasz slágereivel. A Reggeli Expresszben a Veres1 Színház igazgatóját, Venyige Sándort arról is kérdezi Szerémi Nóra, mi a darab örök sikerének titka, és kiket láthatunk a színpadon ez alkalommal.

NYOLC ÚJ BEMUTATÓ AZ ÖRKÉNY SZÍNHÁZ ÚJ ÉVADÁBAN

Nagy történetek és kísérletező kedvű alkotók: röviden így jellemezhetjük az Örkény István Színház 2022/2023-as évadát. A társulat nyolc új premiert, köztük hat ősbemutatót visz színre: az előadások között klasszikus drámák, kortárs vitadráma, monodráma, zenés, illetve a színészek improvizációira épülő produkciók egyaránt megtalálhatók. A Múzsa rovatban Szerémi Nóra Mácsai Pállal, a színház igazgatójával beszélget az új évadról.

A KAIRÓI LÚD, AVAGY A RÁSZEDETT VŐLEGÉNY AZ EIFFEL MŰHELYHÁZBAN

A Szöktetés a szerájból sikere után Mozart két opera komponálásába is belekezdett, de mindkettőt abbahagyta. A kairói lúd, illetve A rászedett vőlegény című két töredékes komédiát tekinthetjük a Figaro és a Così előfutárának is, és olykor még a Don Giovanni világára is ráismerhetünk bennük. A töredékek Mozart életében nem kerültek színre, az Opera 2019-ben Ókovács Szilveszter huszonöt éve dédelgetett ötletéből Németh Pál zenei irányítása mellett, Toronykőy Attila rendezésében vitte a világ elé az „új Mozart-operát”. Az Eiffel Műhelyházban legközelebb június 24-én látható darabról a rendezővel, Toronykőy Attilával beszélgetünk az Opera Extrában.

20 ÉVES A MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA! AZ ÉJSZAKA, AMIKOR MINDEN ÉLETRE KEL

Országszerte több száz helyszínen, több ezer eseményt kínál az idei, június 25-ére
meghirdetett Múzeumok Éjszakája. Idén Szolnok lesz a kiemelt helyszín, ahol 23 intézményben szerveznek programokat. Ebben az évben a kiállítóterek és gyűjtemények újra teljes erőbedobással koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi programokkal, valamint számos meglepetéssel készülnek arra, hogy felejthetetlenné tegyék ezt a varázslatos nyárestét. Az idei tematika az Újragondolt hagyományok lesz. A Reggeli Tárlatban a budapesti programokról Dr. Török Róberttel, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatójával, a Múzeumok Éjszakája szervező csapatának tagjával beszélget Szerémi Nóra.

Back To Top