SZEPES MÁRIA IRODALMI EMLÉKNAP

 

Emberek és jelmezek címmel november 6-án, szombaton Szepes Mária Irodalmi Emléknap lesz. A különleges, egész napos programsorozat háziasszonya Bodor Böbe Latinovits- és Szepes Mária-díjas színművésznő és rendező.

 

Szepes Mária író, forgatókönyvíró, költő, színészt, a mai spirituális áramlatok egyik meghatározó tanítójának és a század élő emlékezetének tartja a hazai irodalmi élet. Az Emléknapon életrajzi ihletésű irodalmát, titkos történeteit, spirituális élményeit és csodás verseit elénk táró megemlékezésre készülnek a szervezők.

Szepes Mária írói munkássága több műfajban, de mégis egy téma köré összpontosul. Akár versben, akár regényben, akár filozófiai tanulmányokban fejezi ki gondolatait, a végkicsengés mindig az emberi lélek fejlődése, a tiszta eszmékben gyökerező hit és önzetlen cselekvés, az élet értelmének magas szintű megfogalmazása és képviselete. Szepes Mária szellemi örökségét a róla elnevezett Alapítvány munkatársai gondozzák és közvetítik a nagyközönség számára.

„Nagyon nehéz szereppel bíztak meg Sorsom Urai, ez a szerep szép is volt. Minden krízis között felragyogott benne az a valóság, az az irány, amely kimenekít mindenkit saját problémái útvesztőiből, és mértékét adja annak, hogyan különböztesse meg a talmit a valótól. Olyan felelősség és elhivatottság ez, amelyre akarva, akaratlanul kiválasztottak bennünket a sorsszövő párkák. Én sem tudtam, mikor elkezdtem, csak írónak születtem. De amikor átvezettek dolgokon, most így visszanézve rá, egyrészt az életemből, amely igen-igen hosszú lett, azután most erről a pontról, amely nem hely valójában, hanem állapot, és örök jelenlét bennetek a műveimen át, akkor jöttem rá, milyen csodálatos dramaturgia vezetett. Eszközük csak szolgált, kiképezte magát megfelelő hangszerré, közvetítővé, hogy alázattal átadja a nagy Opuszt, amelyet nem ő játszott le önmagán, hanem a legmagasabb rejtélyes szellemiség. És most van egy alapítvány, amelynek tagjai átvehetik tőlem ezt stafétabotként. Az élet gyökere, ahogy minden vallás gyökere, Egy. Ez a szövetség is, eltéphetetlen, kezdet és vég nélkül való”.-írta Szepes Mária.

Az Alapítvány és a Köszönjük Magyarország támogatásával létrejött eseményre a belépés díjtalan, de regisztrálni kell az irodalmiprogram21@gmail.com címen.

Az írónő önéletrajzi ihletésű könyveiből és verseskötetéből Bodor Böbe színművész olvas fel részleteket, akivel arról is beszélgettünk a Papagenoban, hogy Szepes Mária jó néhány éve eltávozott már, olyan erőteret hozott létre, amíg élt, hogy ez az energia itt maradt, ez nem tud eltávozni.

Műsor: Papageno

Műsorvezető: H. Varga Mariann

Back To Top