SZENTENDRE ÖRÖK VONZÁSÁBAN

 

A szentendrei ÚjMűhely Galériában kortárs látképekből láthatunk most válgatást a MANK szervezésében. Azonban most nem csak egy remek kiállítással gazdagodik a város, hanem az újonnan megnyíló ÚjMűhely Kávézó, illetve a művészek számára régi-új lehetőséget teremtő MANK Grafikai Műhely is átadásra került. A pénteki Impresszióban erről kérdezi Tardy Annát, a MANK ügyvezető igazgatóját Bálint Edina.

Azokat a karakteres városképeket, melyeket a városhoz szoros szálakkal kötődő festők közül többen megörökítettek, őstémáknak nevezzük. Szerencsére napjainkig fennmaradt számos látvány, melyek fontos inspirációs forrást jelentettek már a 20. századi jelentős alkotók – többek között Bálint Endre, Korniss Dezső, Vajda Lajos, Barcsay Jenő, Czóbel Béla, Modok Mária számára is.

A kiállítás rendezői arra törekedtek, hogy bemutassák a városképi-várostörténeti inspirációkból merítő kortárs szentendrei művészet meghatározó értékeit és sokszínűségét. Ezért az idősebb generációhoz tartozó művészek mellett a legfiatalabb, kísérletező szemléletű alkotók is bemutatkozási lehetőséget kaptak. A kiállított műtárgyak között szerepelnek valósághű ábrázolások, de absztrakt vagy geometrikus stílusban feldolgozott kompozíciók is.

A kiállítás megnyitásával egy időben nyitotta meg kapuit a Szentendre Fő terén található ÚjMűhely Galéria második emeletén a MANK Grafikai Műhely, ahol méltó környezetben, kimagaslóan magas minőségben készülhetnek sokszorosított grafikai alkotások. Bereznai Péter Munkácsy Mihály-díjas festőművész vezetésével itt egymást követve dolgozhatnak a tapasztalt művészkorosztály tagjai, valamint a pályájuk elején álló ösztöndíjas művészek is. Ugyanott, ahol korábban Korniss Dezső, Barcsay Jenő és Keserü Ilona készített szitanyomatokat és sokszorosított grafikákat.

Az ÚjMűhely Galériába látogatók mostantól egy aktív, pezsgő kulturális térben találkozhatnak a művészekkel, amelyet a szintén az épületben nyílt ÚjMűhely Kávézó tesz teljessé. A MANK Grafikai Műhelyben készült alkotások közül ráadásul egyes példányok megvásárolhatók lesznek, így a művészeti élményt akár haza is vihetjük.

INTERMEZZO – Bálint Edinával
Adás: 2022.04.29.

Back To Top