SZENT CECÍLIA, A ZENE VÉDŐSZENTJE A KLASSZIK ANEKDOTÁKBAN

 

Klasszik Anekdoták témája 8 óra után Szent Cecília, a zene védőszentje. Békéssy Lili Veronikával zene történésszel, a Klasszik Rádió zenei szerkesztőjével vesszük át, hogy milyen zenei, képzőművészeti alkotásokban jelenik meg Szent Cecília alakja.

Szent Cecília szentként tisztelt szűz és vértanú, a tizennégy segítőszent egyike. Neve egyike azon hét nőnek, aki a szentmise római kánonjába bekerült. Szent Cecíliát tekintik a zene védőszentjének.

 

Szent Cecília egy fordítási hiba következtében – amely szerint az esküvőjén ő maga játszott az orgonán – lett a szent zene védőszentje. Létezését nem lehet egyértelműen bizonyítani. Istenbe vetett hitét és életét mindössze a róla szóló legenda őrizte meg. Ünnepét már 545. november 22-én megülték Rómában.

A legenda szerint a 3. század elején született előkelő családban. Kora ifjúkorában szüzességet fogadott. Családja házasságra kényszerítette egy Valerianus nevű pogány emberhez. Cecília a nászéjszakán rávette férjét, hogy ne érjen hozzá, mert a tisztaságát egy angyal védi.

Valerianus a keresztséget is vállalta. Új hitéért azonban vértanúhalált kellett halnia Rómában. Az immár özvegy Cecíliát is perbe fogták ezt követően. A kihallgatása során olyan bátorságot mutatott, hogy sokan keresztény hitre tértek ennek hatására.

Műsor: Nyitány

Adás: Hétfő 7:00

Műsorvezető: Szerémi Nóra

Back To Top