SZENES ISTVÁN BELSŐÉPÍTÉSZ A KÖNYVJELZŐ ROVAT VENDÉGE

 

A Könyvjelző rovat vendége hétfőn 9 óra után Szenes István Ybl Miklós-díjas, valamint az Érdemes művész címmel kitüntetett magyar belsőépítész, akivel a nevét viselő eddigi munkásságát és életét áttekintő könyvről beszélgetünk.

Az MMA Kiadó gondozásában megjelent könyvben Dvorszky Hedvig értő tolmácsolásában Szenes István változatos életútjának meghatározó mérföldköveit ismerhetjük meg. A képzőművészeti indíttatású életpálya a filmgyári munkáktól a szigorú fegyelmet és kompromisszumkészséget követelő kórházi megbízásokon át a luxusvillákig ível. A személyes hangvételű kötetben a pályatársak mellett maga az alkotó is szót kap, valamint kirajzolódik a nagy tervezőirodáktól a saját lábra állásig vezető küzdelmes út is, ami tágabb összefüggésben a belsőépítészet elmúlt évtizedeinek lenyomatát is elénk tárja.

Szenes István tervezői stílusának a jellemzője: festőiség, színharmónia, a kontrasztok finom kiegyensúlyozása, a legigényesebb anyagok beépítése, a világítástechnika eszközként való használata. Mindez a gépészetben és az akusztikában mint egy jól működő tér elemeire komponált zenekari mű jelenik meg.

„A harmonikus, bensőséget-otthonosságot sugárzó tereket kedvelem. Alkotásaimban kiegyensúlyozottságra törekszem, olyasmire, amelyben az emberek pozitív jeleket kapnak, felfedezik és érzik a környezet fontosságát és erejét. Egyszerűen jól érzik magukat a terekben. Díszlettervezőnek, grafikusnak készültem, de hivatásomat találtam meg az építészetben – belsőépítészetben.

Műsor: Nyitány

Adás: Hétfő 7:00

Műsorvezető: Szerémi Nóra

Back To Top