SZEMFÉNYVESZTŐ MŰVÉSZET

 

Vajon mit árulhat el nekünk egy alkotás a művészről? Milyen szempontok alapján kapcsolódhat össze képzőművészet, zene és irodalom? Az alkotás pszichés folyamataiba, és több száz műalkotás misztériumába avatja be olvasóit Gerevich József a legújabb, évszázadokat felölelő, érdekfeszítő és gazdagon illusztrált kötetében. Bálint Edina vendége az Intermezzoban Gerevich József pszichiáter.

Már többször bebizonyította Gerevich József, hogy lehet olyan művészetpszichológiai könyvet írni, amelyet egyszerre forgat élvezettel a nagyközönség és a szakma is. A Szemfényvesztő művészet még átfogóbb betekintést nyújt az alkotók lelkivilágába, mint korábban, a Teremtő vágyak című sorozatban megjelent kötetei.

A fókusz itt is a művész személyén van, de most egy jóval összetettebb rendszerben vizsgálja a műelemzésen túl. A pszichiáter, pszichológus, addiktológus és pszichoterapeuta Gerevich most a pszichobiográfiai elemzés módszerével tárja fel azokat az összefüggéseket és ellentmondásokat, amelyek a könyvben bemutatott több száz alkotó és alkotásaik kapcsolatát jellemzik. Több évszázadot tekint át egészen a kortársakig képzőművészet, zene és irodalom terén, és ami még izgalmasabb: a művészek motivációi alapján kapcsolja össze és foglalja rendszerbe a műveket.

A kényes társadalmi kérdéseket sem kerüli meg, többek között szó esik a művészidentitás nehézségeiről, különösen a nők kapcsán.

INTERMEZZO – Bálint Edinával
Adás: 2022.02.10.

Back To Top