SZEKFÜ ANDRÁS FILMTÖRTÉNÉSZ MESÉL JANCSÓ MIKLÓSRÓL SZÓLÓ KÖNYVÉRŐL

 

A Könyvjelző rovat vendége Szekfü András filmtörténész, az Így filmeztünk 3. – Jancsó és köre című kötet szerzője.

 

Szekfü András harmadik, vaskos interjúkötetében az előző kettővel ellentétben nem megannyi apró skicc, hanem egyetlen hatalmas portré körvonalai rajzolódnak ki beszélgetésről beszélgetésre: Jancsó Miklósé. Azé a stílusteremtő rendezőóriásé, aki nem is volt annyira óriás: sokkal inkább természetes, közvetlen, emberarcú zsenije hivatásának.

A három nagy Jancsó-interjú mellett családtagok (Jancsó Nyika, Jancsó Katalin, Jancsó Dávid, Jancsó Zoltán, Mészáros Márta, Csákány Zsuzsa); pályatársak (Kézdi-Kovács Zsolt, Böjte József) és kollégák (Somló Tamás, Kende János, Grunwalsky Ferenc) elevenítik fel regényszerű érzékletességgel az idén 100 éve született „Miki bácsi” alakját.

A beszélgetések nemcsak a személyiség nagyközönség előtt rejtett, ismeretlen vonásait rajzolják elénk, de olyan kulisszatitkokba, keletkezéstörténeti érdekességekbe, filmtechnikai műhelyfogásokba avatnak be, amelyek a korabeli recepció és az utólagos értelmezések alapvetéseit is újragondoltatják az olvasóval. A jóformán minden Jancsó-filmre kitérő interjúk szinkrón és diakrón jellegükből fakadóan időbeliségükben tárják elénk az alkotások utóéletét, így egyben kor- és politikatörténeti dokumentumként is értékelhetők; mar csak azért is, mert ívük az 1956-ot megelőző évektől a rendszerváltáson át egészen a kétezres évekig ível.

Műsor: Nyitány

Adás: Hétfő 7:00

Műsorvezető: Szerémi Nóra

Back To Top