Szabadalmi jogot jegyeztek be a Dabus nevű mesterséges intelligencia nevére

A Nyitányban Szerémi Nóra vendége Molnár István a Danubia IP Kft. ügyvezető igazgatója, fókuszban a Dabus.

Történelmi lépés: szabadalmi jogot kapott találmánya után egy mesterséges intelligencia.  Bejegyezték a Dabus nevű mesterséges intelligencia nevére annak a találmánynak a szabadalmi jogát, amit a gép alkotott meg. A döntés új távlatokat nyithat a szabadalmi jogok bejegyzésében.

Régóta folyik már vita arról, hogy ha egy gép feltalál valamit, akkor kit illet a találmány szabadalmi joga: a mesterséges intelligenciát, amely megalkotta, vagy az embert, amely az adott mesterséges intelligenciát létrehozta? Bár a kérdés elméletinek tűnik, nagyon is gyakorlati: 2019 óta húzódik a vita arról, hogy a Dabus nevű mesterséges intelligencia kaphat-e szabadalmi jogot az általa megalkotott két találmányra – egy, a robotok által jól kezelhető ételtartóra, illetve egy különösen szembeötlő figyelmeztető fényre. Az előbbivel kapcsolatban most megszületett a döntés: a dél-afrikai szabadalmi hivatal bejegyezte a szabadalmi jogot Dabus nevére.

A Surrey Egyetem közleménye szerint mindez történelmi lépés a jövőre nézve. Hagyományosan ugyanis az embert tekintjük feltalálónak, bár a szabadalom jogát általában az illetőt foglalkoztató vállalat kapja meg. Bár a szabadalmi törvények sokféle módon definiálják a feltaláló fogalmát, a szabadalmat benyújtó jogászcsapat szerint a negyedik ipari forradalomban ezeket a meghatározásokat újra kell értelmezni.

forrás: https://hvg.hu/tudomany/20210802_mesterseges_intelligencia_szabadalmi_jog_dabus

Back To Top