SISI CSALÁDJÁRÓL NYÍLT KIÁLLÍTÁS A NEMZETI MÚZEUMBAN

 

A pénteki Reggeli tárlat vendége 9 óra után Kollár Csilla, művészettörténész, főmuzeológus. Wittelsbachok – Sisi családja címmel nyílt tárlat a Nemzeti Múzeumban. Kollár Csilla kurátor mesél a kiállítás hátteréről.

Mintegy 100 eredeti műtárgy, köztük festmények, ötvöstárgyak, porcelánok, fotók, viseletdarabok láthatók a Wittelsbachok – Sisi családja című kiállításon a Magyar Nemzeti Múzeumban, amely 2022 február 20-ig látogatható.

A kiállításon 88 eredeti tárgyat mutatnak be, közte első alkalommal láthatják az érdeklődők a múzeum egyik legfontosabb idei vásárlását, azt a koronázásipalást-töredéket, amelyet I. Ferenc József és felesége, Erzsébet királyné koronázása előtt végzett javításakor tett el emlékbe az egyik mesterember.

Az időszakos tárlaton Erzsébet királyné kalapja, főkötője, alsószoknyája, személyes rendi ékszere mellett korabeli fényképek is megtekinthetők. A látogatók betekintést nyerhetnek a fiatal Erzsébet bajorországi életébe, megjelenik a kiállításban a gyűlölt anyós, Zsófia főhercegné és egy kedves nagynéni, a magyarok által is nagyra becsült Karolina Auguszta királyné is. Hazai gyűjtemények válogatott tárgyai mellett láthatók Münchenből érkezett műalkotások is, két festményt egy Wittelsbach herceg palotájának faláról akasztottak le.

A múzeum gazdag gyűjteményeiből kiválasztott tárgyakat úgy egészítették ki közgyűjtemények és magángyűjtők segítségével, hogy a látogatók látványos képet kaphassanak a bajor-magyar kapcsolatok 1000 éves történelméről, kiemelten a Wittelsbach családról.

Műsor: Nyitány
Adás: 2021.12.17.
Műsorvezető: Szerémi Nóra

Back To Top