SIMONA NÉNI ÉS A CREMONAI HEGEDŰS AZ EIFFEL MŰHELYHÁZBAN

 

Az Opera Extra vendége Sándor Csaba operaénekes, a Kolozsvári Állami Magyar Opera magánénekese, a Magyar Állami Operaház állandó meghívottja, akivel A cremonai hegedűs című darabról beszélgetünk, amelyben Filippot alakítja.

A Magyar Állami Operaház feladatának tekinti, hogy az Eiffel Műhelyházban időről-időre felidézze a II. világháborút megelőző évtizedek zeneszerző nagyságainak dalszínházi gyöngyszemeit. A 2021. januárjában online közvetítés formájában bemutatott két késő romantikus egyfelvonásost, Dohnányi Ernő Simona néni és Hubay Jenő A cremonai hegedűs című operáját 2022. február 5-én immár közönség előtt mutatta be az OPERA Varga Bence rendezésében, Dohnányi Olivér vezényletével. Az idei évadban 2022. február 11-én, 13-án, 18-án és 20-án tekinthető még meg az OPERA Eiffel Műhelyházában.

Dohnányi Ernő vígoperájának címszereplője, Simona néni visszavonultan él régi villájában. Mivel ifjú korában az oltár előtt faképénél hagyták, kiábrándult a férfiakból, akiket nem enged birtokára lépni. Pártfogoltját, Beatricét is igyekszik megóvni a hímnem okozta csalódásoktól, miközben a leány és a birtok kertésze, az álruhás Ghino gróf titokban egymás iránt gyengéd érzelmeket táplálnak. A párt a cserfes szolgálóleány, Giacinta segíti, Nuto, a háziszolga pedig gátolja szerelmük kiteljesedésében. Nem várt fordulatot a léha Florio gróf hoz, akinek feltűnése még a megkérgesedett szívű Simona nénire is hatással van

A Simona néni párdarabja egy ugyancsak itáliai történet, Hubay Jenő A cremonai hegedűs című operája. A hegedűmanufaktúráiról híres olasz város elöljárósága pályázatot ír ki mesterhegedű készítésére, a jutalmak közt szerepel Giannina, a céhvezető Ferrari mester leányának keze. A versenybe egyaránt benevez a mester jóképű segédje, Sandro, valamint barátja, a jólelkű, ám púpos Philippo, akinek páratlan hangszere akár minden más jelentkező munkáját felülmúlhatja. A lány Sandrót szereti, ami az elszánt segédet és a nemes lelkű Philippót egyaránt olyan tettekre sarkallja, ami nem várt eredményt hoz a győztes kihirdetésekor.

A két előadást közös koncepció mentén a tehetséges fiatal rendező, Varga Bence vitte színre, aki 2018-ban a Hindemith-művekből összeállított és a Kiscelli Múzeum templomterében bemutatott GermanLateNight esten az Oda-vissza és Sancta Susanna produkciókkal debütált az Operában, friss energiái és a lélektani realizmus iránti fogékonysága pedig már ekkor elismerő visszhangot váltottak ki a szakma és a közönség körében. A Simona néni és A cremonai hegedűs látványvilága Fekete Anna díszlet- és Schütz Nikolett jelmeztervező munkáját dicsérik. Mindkét művet Galambos Attila új magyar fordításában hallhatja a közönség. A Magyar Állami Operaház Zenekarát és Énekkarát (karigazgató: Csiki Gábor) ahogy tavaly, most is Dohnányi Ernő távoli rokona, a nemzetközi koncertéletben Oliver von Dohnányiként ismert Dohnányi Olivér vezényli.

NYITÁNY – Szerémi Nórával
Adás: 2022.02.11.

Back To Top